paskalahti_netti2Joku saattais ajatella, et kaupungin nimi viittaa siihen, millaseks turpaan antamine voi pahimmillaa kehittyy. Lahellahan tätä historiaa on sen verra, et Pieksämäki vois olla osuvampi nimi. Oikeesti Lahen nimi tulee siit, et se on “lake town” eli Vesijärven poukamasta. Jep jep. Järvi mis on vettä. Lahti o just niin mielikuvituksellinen, ku nää nimetki.

Ja et Lahti ois Suomen Chicago? Aika kaukaa haettuu. Yhteist turpaan antamisen ja saamisen lisäks on lähinnä se, et ne palo melkeen samaan aikaan. Lahen palo vaa tuskin kiinnosti ees lahtelaisii. Sen verran alistuneesti se paljon pilkattu tunnustus “Lahest” monelt tulee nykyäänki. Joutais kulotuksee. Ihan ku kysyttäes kotikaupunkii olis tunnustamas jonku kännihölmöilyn. Just siks ku sanoo “Lahest”, se kuulostaa nii lahtelaiselt. Ei pelkästää ton d-kirjaimen olemattomuuden takii.

Ehkä toi modernisoituminenki voiaa laskee yhistäväks tekijäks Lahes ja Chicagos. Lahen tapaukses se tarkottaa, et jugend-hienostelijat helvettiin ja helvetisti betonihelvettii tilalle. Sit ollaa vähän niiku enemmä amerikkalaisii: Lahti the Business City. Kyllä, luit oikein.

Lahen on tosi vaikeet hyväksyy omaa asemaansa. Vaik se on Suomen mittakaavas iso kaupunki, se yrittää olla kaikkee liikaa: ympäristökulttuuriurheilukaupunki, Suomen Chicago, Suome amerikkalaisin kaupunki. Lukija saatto just naurahtaa ääneen. Surkuhupasinta o just se, et Lahti on niin tosissaa.

Chicagon vastapainona Lahti o usein yrittäny mun mielest olla Helsinki pienoiskoossa. Vuonna 2015 se on kuitenki niin kuollu mesta, et ainoo puolustus sil on, että “ollaapaha lähel Hesaa.” Mut ku ne ihmiset kerran Helsinkiin menee, ne ei tuu Lahtee enää ikinä. Jakomäes on kauniimpaa.

Tosin Helsingissäki tuntuu menevän iha uskomattomat jutut läpi: Cheekin uuden levyn mainostukselta ei oo keskustas voinu välttyä tänä syksynä. Mä ku luulin, et se pyöri Lahen kaduil aikanaa lähinnä huonona huulena. Ja nyt puhutaa kuitenki Lahest. Kuten eräs sketsihahmo on todennu.

Jyväskylää muuttaes huomas, et Lahen haukkumisest on tullu viime aikoin suorastaa trendi. Ihmiset, jotka ei oo koskaan käyny Lahessa, osaa kuitenki kertoo, miten paska paikka se o. Mun mielest se o väärin. Lahes pitää viettää kakskyt vuotta elämästään, et voi tuntee sen ankeuden vanhoissa luissaan. Koska Lahtihan vanhentaa tosi nopeesti.

Paska kotiseutu -juttusarjassa eri paikkakunnilta tulevat opiskelijat haukkuvat kotikuntansa omalla murteellaan. Palstan kirjoituksia voi lukea myös Paska kotiseutu -nettikartalla.