Maanantai ei mittää, tiistai ei mittää…

Roman Sentšin: Jeltyševit, erään perheen rappio (Into)

Perheenisän, miliisi Nikolai Mihailovitš Jeltyševin, työpaikan menetys ajaa keskiluokkaisen Jeltyševin perheen muuttamaan kaupungista maalle, vaimon kotikylään jonnekin päin Siperiaa. Sentšin kuvaa uskottavasti, kuinka pitkittynyt työttömyys, toimettomuus ja vaihtoehtojen puute lopulta ajavat ihmisen rappion, epäinhimillisyyden ja väkivallan kierteeseen.

Teos on hätähuuto 2000-luvun venäläisen maaseudun puolesta. Se tarjoaa kiinnostavan ikkunan siihen Venäjään, joka on kaukana suurkaupunkien kimalluksesta.

Suomalainen lukija voi helposti samaistua kirjan melankoliaan, mutta toisaalta myös hirtehishuumoriin. Siperialainen kylä ei loppujen lopuksi ole niin kovin kaukana omasta autioituvasta maaseudustamme.