img_3001taustavalkasunetti copyKuten jotkut ovat saattaneet huomatakin, niin viime keväänä Jyväskylän Kauppakadulle ilmaantui pari uutta terassia ja liikennemerkkiä. Kaupunki alkoi toteuttaa kunnianhimoista visiotaan pihakadusta, jossa yläkaupunkilainen boheemius nousisi korkeimpaan loistoonsa. Romanttinen taiteilija-spirit syntyy kuin itsestään, kun suojateiden maalit raaputetaan pois ja kadunvarteen asetetaan pari verhokankailtua istuinta.

Pihakadun näennäisen anarkistinen slogan “Kulje missä haluat” ei käytännössä toteudu. Kauppakadun kapeilla jalkakäytävillä ajavat pyöräilijät ovat tosin omaksuneet sloganin liiankin kirjaimellisesti. Autoilijoiden käytöksessä ei ole mitään havaittavaa muutosta tapahtunut, ja niin kauan kuin autot körryyttelevät pihakadulla entiseen tapaan, eivät jalankulkijat siellä vapaasti uskalla kävellä.

Kovaan testiin pihakatu joutui torstaina 1. lokakuuta Jyväskylän opiskelijoiden suurimmassa larppaustapahtumassa. Monituhatpäinen joukko haalareihin pukeutuneita opiskelijoita oli lunastanut itselleen 15 euron lipulla luvan tilata (ja maksaa) parhaaksi katsomiaan ravintoannoksia  Kauppakadun eri ravintoloissa. En ole ikinä ennen nähnyt ihmisten jonottavan Rossoon, mutta nyt on tämäkin dystooppinen näkymä koettu.

Pettymyksekseni suurin osa Kauppakadun appron juhlakansasta kävelikin jalkakäytävällä. Joukossa oli tosin myös karaistuneempia “laula missä kuljet” -periaatteella liikkuvia keräilytalous-larppaajia, jotka eivät juuri piitanneet siitä missä kulkivat tai miten alkukantaista verbaalista kommunikaatiota harjoittivat.

Kaupunkia tarkastellessa tuntuu kuin Jyväskylän kaupunkisuunnittelu olisi tuomittu epäonnistumaan. Täällä on kauppahalli, joka on käytännössä yksi elintarvikekauppa, ja tori, jota kukaan ei käytä. Torin ohittaminen on suorastaan kivuliasta, jos yksikin torikauppias siellä yksinään tuulen tuiverruksessa turhaan asiakkaitaan odottelee. Puhumattakaan jättimäisestä Lutakonaukiosta, joka kylmyydellään kuin huutaa keskiaikaisia mestauspitoja järjestettäväksi (tai ihan mitä tahansa).

 

Koska en enää kestä katsoa sivusta, annan kaupunginvaltuustolle ilmaiseen käyttöön ehdotukseni rallibulevardista, joka kattaisi koko Yliopistonkadun. Autoilijat pääsisivät nauttimaan nopeusrajoituksettomasta rallibulevardista etenkin ajettaessa Voionmaankadun suunnalta alamäkeä keskustaan päin. Näin myös kaupunki kerrankin ajattelisi kaupunkisuunnittelussa paitsioon jääneitä autoilijoita, joille ei ole vielä kyetty suunnittelemaan tarpeeksi montaa parkkihallia Jyväskylän keskustaan. Yksi parkkihalli mahtuisi muuten vielä Kirkkopuiston alle ja yhden voisi rakentaa esimerkiksi Alvar Aalto -museon katolle.

Rallibulevardia varten Yliopistonkadulta poistettaisiin jalkakäytävät, sillä autoilijoiden kiireisessä aikataulussa ei ole aikaa jalankulkijoiden väistelyyn. Jatkokehittelyä vaatii vielä ajatus, jossa rallibulevardin ohituskaistat rakennettaisiin Harjulle, mutta luotan kaupunginvaltuuston suunnittelukykyyn tässä asiassa. Massiiviset rallibulevardin avajaiset voitaisiin pitää loppukesästä ennen ralleja ja esiintymässä olisivat kaikki Putouksesta tutut näyttelijät sekä loput Suomen keskivertokoomikot, jos yhtäkään jää vielä jäljelle.

Ai niin, olikos sinne Kankaan alueelle jotain uutta suunnitteilla?