Elämän katastrofit

Seksistä ja matematiikasta (Gummerus)

Iida Rauman toinen romaani pureutuu yksilöiden kautta kosmiseen tragediaan, joka tunnetaan ihmiselämänä. Järki, tiede, usko ja tuntematon kohtaavat teoksen soljuvassa tekstissä kiehtovalla tavalla. Seksistä ja matematiikasta on paitsi mukaansatempaava kertomus ihmisestä, myös katsaus matematiikkaan, syväekologiaan, ekokatastrofiin ja lajirelativismiin. Ihmisen yksinäisyys seitsemän miljardin lajitoverin ja maailmankaikkeuden keskellä vertautuu lajikatoon ja vääjäämättömään tuhoon. Silti kaikkialla sykkii himo ja rakkaudennälkä. Teos ruotii ajatuksia herätellen maailmankuvien sekoittumista, kuolemaa ja elämää. Seksistä ja matematiikasta on oivallinen romaani, joka ajoittaisesta temaattisesta harhailustaan huolimatta pitää otteessaan.

Teksti lipuu vaivatta tyylistä toiseen: realismi, kauhu ja tiede kietoutuvat toisiinsa. Teos kyseenalaistaa kaiken ja jättää lopulta haikeankauniit jäähyväiset. Toivo elää, vaikka se onkin järjetöntä, ehkä jopa turhaa.