img_2439Laita kumpparit jalkaan ja lähde metsään. Leppoisa vapaapäivä odottaa.

Syksy, koulu ja sitä myöten myös opiskelustressi on saapunut. Yleisiä tapoja lievittää stressiä on liikunta, luontoon hakeutuminen ja hyvä ruoka. Miten voit yhdistää nämä kaikki? Mene sienestämään! Vaeltamalla ympäri metsikköä kuntosi nousee, pääset raikkaaseen ilmaan pois kaupungin saasteista ja melusta. Ja mikä tärkeintä, saat ilmaiseksi ruokaa.

Sienestys on siitä jännittävä harrastus, että jokainen syksy on erilainen. Ei oikeastaan vieläkään tiedetä miksi jotain sientä löytyy juuri tänä syksynä runsaasti, vaikka edellisenä vuotena laji tuntui olevan kadonnut jäljettömiin.

Suosituimpia metsistämme löytyviä sieniä ovat muun muassa herkkutatit, kanttarellit, suppilovahverot ja karvarouskut. Sienestys kuuluu jokamiehenoikeuksiin, mutta muista ottaa kattava sieniopas mukaan. Voi olla terveyden kannalta kohtalokasta, jos herkkutattien sekaan eksyy muutama samannäköinen valkokärpässieni.  Edes muutaman ruokasienilajin tunnistaminen auttaa saamaan hyvän saaliin.

    

Sienistä on ruokana todellakin moneksi. Niitä voi käyttää pizzoihin ja piirakoihin ja niistä voi tehdä risottoa tai vaikkapa sienipihvejä. Oma suosikkini on lapsuudesta tuttu kanttarelli-pekonikastike. Kermainen kastike on helppo valmistaa. Paista puhdistetut kanttarellit, kunnes neste on haihtunut. Nosta sienet odottamaan ja paista kuutioitu pekoni. Lisää pannulle kanttarellit, sipulia, voita ja mausteita. Lisää muutama ruokalusikallinen vehnäjauhoja. Sekoita ja lisää purkillinen ruokakermaa sekä kaksi desiä vettä. Kymmenisen minuuttia hauduttamista ja kastike on valmis. Tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa ja edessäsi on oikeastaan täydellinen syysillallinen.

Tarkemmin esittelen Sieni-ihmiset ry:n nettisivustolta löytämäni reseptin mausteiselle suppilovahverohillolle. Suppilovahverohillo toimii parhaiten riista- ja liharuokien lisukkeena. Itse en löytänyt tällä kertaa suppilovahveroita, joten päädyin valmistamaan hillon kanttarelleista. Hillo tuoksuu ja maistuu aika voimakkaalle. Mutta erikoisempia makuja etsivä voi sienihilloa kokeilla.

 

Mausteinen suppilovahverohillo

  • 50g kuivattuja suppilovahveroita
  • 5dl vettä
  • 1-2 sipulia pilkottuna

Liemi

  • Noin 2 dl vettä
  • 1 dl balsamiviinietikkaa
  • 1 laakerinlehti
  • 5-7 neilikkaa
  • 5-7 maustepippuria
  • vajaa teelusikallinen suolaa
  • 1 dl hillosokeria

Pane kuivatut sienet ja 5 dl vettä kattilaan. Anna sienien pehmetä noin puoli tuntia ennen muiden aineiden lisäämistä. Kuumenna sienet kiehuviksi. Lisää kattilaan hienonnetut sipulit, noin 2 dl vettä, etikka ja mausteet. Keitä noin 30 minuuttia. Lisää joukkoon hillosokeri, keitä 10 minuuttia ja purkita. Voit tehdä hillon myös tuoreista sienistä kiehauttamalla sienet mausteiden kanssa 20 minuuttia.