Iso askel opiskelujen aloittamisessa on uuteen kaupunkiin ja asuntoon muuttaminen. Itse kämpän löytämisen jälkeenkin  haasteita löytyy paljon esimerkiksi sisustamisesta ja sen suunnittelusta. (Itse olin pitkän aikaa täysin tyytyväinen patjaan lattialla).

Varsinkin Kortepohjan tai KOAS:in soluasuntoihin ensimmäistä kertaa muuttaville pelottavinta saattaa kuitenkin olla kurkata sinne kimppakämpän viereisen oven taakse. Minkäslainen ihminen siellä mahtaa heilua. Parastahan olisi, jos kaikki sujuisi alusta alkaen kuin rasvattu. Samasta asunnosta löytyisi seuraa sekä lenkille että yökerhoon. Huolet ja murheet kaikkoaisivat vain viereiseen oveen koputtamalla.

Entä jos se viereisen oven takana oleva tyyppi onkin vähän outo, jos se ei tulekaan sieltä oven takaa esiin ja rennosti paiskaa kättä hymyillen? Jos tyyppi elääkin aivan eri maailmassa tai sen huoneesta kuuluu outoja ääniä.  Entä jos hänen suurin intohimonsa onkin larppaus tai jos hän haluaakin elää täydellisessä hiljaisuudessa pelaten Counter Strikeä. Onko siinä tapauksessa kämppishekumania tuhoon tuomittu?

Ei ole.

Sosiaalisia taitoja arvostetaan nykypäivänä yhä enemmän ja enemmän.  Ensivaikutelman merkitystä korostetaan ja iltapäivälehdissä annetaan vinkkejä, miten antaa itsestään ”hyvä kuva”.  Voit saada huonojakin ideoita läpi jos vain osaat esittää ne oikein. Tyypillisesti jurojen asuttamassa maassamme ekstroverttiys on noussut suureen arvoon.

Oikeasti iso osa meistä tarvitsee paljon aikaa varsinkin uudessa ympäristössä. Saattaa olla, että se muusta maailmasta piittaamattoman näköinen CS-nörtti käy päänsä sisällä suurta myllerrystä taistellen omia jalkojaan vastaan, jotta ne nousisivat tuolista ja kävelisivät kohti ovea. Saattaa olla, että ideointiryhmässä se suurin visionääri ei saa suustaan ulos muuta kuin epämääräistä muminaa. Joskus ihmiset ovat jopa tylyjä toisilleen, vaikka tarkoitus olisi antaa itsestään jotain ihan muuta.

Joten antakaamme toisillemme tilaa, aikaa ja armoa. Kyllä se viereisenkin huoneen ovi saattaa vielä avautua, kunhan ei anna ensivaikutelman haitata liikaa.