61°59’25”N, 26°38’35”E on koordinaatit josta löytyypi Kangasniemen kunta, aevan siitä valtatie kolomentoista kuppeesta. Se on vähä semmone tuppukylä keskel ei mittää mut silti ihan keskel kaikkee kumminki ku ympäriltä löytyypi Jyväskylä, Mikkeli, Joutsa, Hankasalami ja Pieksämäki. Se ei ollunna mikkää heleppo homma nuorelle tytölle yrittää muodostaa jonninmoista identiteettiä, kun myö ite asuttii mualla Keski-Suomen rajalla, mutta kylä ite on kuuluvinnaa jonkisorttisesti Mikkelin piirii Etelä-Savvoon. Kyllä miä yhä ihteni enemmä savolaeseks lasken, vaekka enhä miä vieläkää Mikkelistä juur muuta tiiä ku Visulahen.

Het piältäpäen Kangasniemen kirkonkylä näättää meleko ankealta. Toesaalta, eipä oekee ihmekkää ku kunnan väestötihheys hippoo viittää nuamoo neliökilometrillä. Siinä riittää muata, mehtää ja vesistöö jokkaaselle. Nii, siitä Puulasta ollanki ylypeitä mutta eipä oikei ihmekkää: sen ansiosta mökkiläiset tulloo ja lissää väkimäärää puolella kesäsin ja pikkupitäjäänki suahaan jottai elämää.

Mualimankartalle Kangasniemi on piässy monestikkiin. Se on tullunna valituks Suomen kauneimmaks kunnaks oikeen televisiossa. Oikeen kansainvälistä mainetta se tuassiinsa niitti ysikytäluvun lopulla ku Kutemajärven kylällä järjestettiin seksifestivaaleja. Sillon oikeen BBC:n toimittaja oli soitellu kunnanjohtajalle ja kyselly jos jonninlaisia seksikysymyksiä. On vuan niitä muitaki kummia tapahtumia ollunna, nii heteromarsseja ku vuoden kylähullu –äänestyksiäkkii. Kettää ei varmaa yllätä kertoessan, et kunnanvaltuustosta löytyypi enite kepulaisii ja toeseks enite perussuomalaisii.

Mutta löytyy Kangasniemeltä korkeekulttuuriiki. Joka vuos järjestettää Musiikkiviikot, mutta ehä se oekee kangasniemeläisten tapahtuma ole. Sen sijjaan monet kuntalaiset on löytänneet golfkentän riemut ja tällä uuvella harrastuksella mualaisetki piäsee kurkistammaa muiden ku tuulipukukansalaisten elämätä.

Pienistä paikoista meinaa palavelut karata ja niin meinaa Kangasniemeltäkkii. Ei oo ennää vuosii näkyny Kelaa taikka Työkkäriä, polliisikki män joitai vuosia sitte. Suapahan peräkylien juopot ajella kaekessa raahassa. Yks palavelu kuitenki on ja pyssyy. Bar Tigerilla, Karhunpesällä ja Pikku-Päkällä ei nykysten alkoholikulutustilastojen mukkaan ole tulevaesuuvessa mittään hättää.

Paska kotiseutu -juttusarjassa eri paikkakunnilta tulevat opiskelijat haukkuvat kotikuntansa omalla murteellaan. Palstan kirjoituksia voi lukea myös Paska kotiseutu -nettikartalla.