Yhdysvalloissa alemman korkeakoulututkinnon arvosanoista laskettu keskiarvo GPA (grade point average) vaikuttaa erittäin paljon työllistymiseen. Viime syksynä tehdyn laajan kyselytutkimuksen mukaan lähes 70% työnantajista seuloo hakijoita GPA:n perusteella.

Myös Isossa-Britanniassa työnhaku voi tyssätä keskinkertaisiin arvosanoihin. Parin vuoden takaisen selvityksen mukaan monet suosituimmista työpaikoista suodattivat hakijoita pelkkien yliopiston arvosanojen perusteella. Työnantajien mukaan menetelmällä voidaan rajata hakemuksia nopeasti ja tehokkaasti.

Arvosanojen korostamista on myös kritisoitu molemmissa maissa. Vastustajien mukaan se on johtanut arvosanojen inflaatioon, kun yliopistot jakavat yhä useammille opiskelijoille korkeimpia arvosanoja.

Saksassa arvosanat saattavat merkitä jopa vielä enemmän. Esimerkiksi lakia opiskelleiden on turha haaveilla urasta tuomarina tai syyttäjänä, jos arvosanoissa on moittimista. Myös muissa valtion töissä arvosanat ovat usein tärkein hakijoiden seulontakriteeri. Arvosanojen merkitys vaihtelee aloittain ja osavaltioittain.

 

Lue lisää:

Onko arvosanoilla väliä? (12.2.2015)
Vetävät paperit (5.5.2014)