Kokkola, Keski-Pohjanmaan rannikkopääkaupunki. Valtakunnallisesti tunnetuin henkilö BB-Sari, jokakesäinen kestopääuutinen Suviseurat, kansallisurheilu lentopallo. Silti tai juuri siksi ei kukaan tunnu tietävän edes koko kaupungin sijaintia. Oulun ja Vaasan välissä, vastaan yleensä ihmettelijöille.

Kokkola on kuulemma merestä noussut kaupunki. Arkielämässä tämä näkyy rakkaan merenlahtemme, Suntin, ruskeana vetenä. Keskellä kaupunkia vellova avoviemäri houkuttaa luokseen rotat ja aamuöiset kapakkatappelijat. Joku tutkija kertoi muutama vuosi sitten mitanneensa veden ”lähes juomakelpoiseksi”. Paskapuhetta, skitsnack.

 

Aina välillä joku yrittää pykätä tänne festivaalit. Paikallinen mentaliteetti on tapahtumanjärjestäjille sangen haasteellinen: Kokkolalaiset haukkuvat ensin esiintyjät, kokoontuvat alueen ulkopuolelle kännäämään välttääkseen lipuista maksamisen, sotkevat ja loppuviimeksi toteavat, ettei täällä koskaan tapahdu mitään. Huonoja esiintyjiä, tylsä tapahtuma.

Suurin osa kokkolalaisista nuorista natisee muutenkin. Täällä ei ole mitään tekemistä. Ammattisurkeassa opintoja ei tarjota kuin kemiantekniikasta. Lähin 24h-ABC on tunnin ajomatkan päässä. Piirit ovat liian pienet, kaikkien naama liian tuttu. Pietarsaarikin on liian lähellä.

 

Svenskaspråket e okso heelt normaalt. Aivokapasiteetti on tiukilla, kun keskustelukumppanin kieltä ei etukäteen tiedä. E tu varifråån? Veit int. Kahden kotimaisen takia suomenkieliset uikuttavat, kun eivät saa puhua suomea. Ruotsinkieliset uikuttavat, kun kukaan ei ymmärrä. Ainoat onnekkaat, sekakieliset, napsivat kaiken gloorian. Valitettavasti kokkolanruotsi on kohtuullisen käsittämätöntä sekakieltä.

Satuin nimittäin kerran Turkuun. Keskustellessani pankkiautomaatilla ystävättäreni kanssa toisella kotimaisella pysähtyi arvokas vanha herra kuuntelemaan. Men du är ju säkert från Österbotten. Jag kan höra det, stackars dig, lausahti åbolainen ja silitti poskeani.

Jep, stackars jag.

 

Ines Sirén

Paska kotiseutu -juttusarjassa eri paikkakunnilta tulevat opiskelijat haukkuvat kotikuntansa omalla murteellaan.