Ei hakutuloksia.

Teksti  Minna Tiainen

Uhkailu ei kuulu edes nettiin

Naisiin kohdistuva nettiviha raiskaus- ja tappouhkauksineen on ravistellut viime kuukausina mediaa ja peliteollisuutta. Uutisoinnin perusteella voisi kuvitella, että häirintä koskisi erityisesti julkkiksia tai tietokonepelien parissa näkyvästi työskennelleitä naisia.

Oikeasti ongelma on paljon laajempi.

Haastattelin tähän lehteen jyväskyläläistä Saara Huttusta, joka on pitänyt Uuden Suomen sivuilla blogia muutaman vuoden ajan. Hänen saamansa vihapalaute ja huorittelu osoittavat, ettei yksityishenkilökään välty törkeyksiltä.

Internetissä pienikin häirikköjoukko saa aikaan paljon melua. Tuntuu kuitenkin ihmeelliseltä, kuinka usein törkeitä uhkauksia vähätellään ja puolustellaan. Ihan kuin ne pitäisi ottaa annettuna osana internetin yleisluonnetta, ei niinkään yksittäisten ihmisten tietoisena toimintana.

 

Perusteluja raiskaus- ja tappouhkausten sivuuttamiselle on moneen lähtöön, mutta muutama pistää jatkuvasti silmään.

Ensinnäkin on tämä, että no se sai mitä ansaitsi. Mitäs kirjoitti blogia/laittoi videon nettiin/kehtasi väittää, että olisi jotenkin sovinistista huoritella naisia täällä anonyymillä foorumilla. Mitä arkisimmat asiat oikeuttavat henkilöön menevän herjaamisen tai ainakin sen sivuuttamisen.

Asenne kytkeytyy siihen, kuinka normaalia huorittelu ja muu tavallisessa elämässä täysin sopimaton vuorovaikutus on joissain internetin sopukoissa. Ero raiskausuhkausten ja tavallisen mielipiteenvaihdon välillä hämärtyy.

 

Toiseksi on tämä ihmeellinen loukkaantumisreaktio, jolla kaapataan huomio herjaamiselta.

Kun joku vahingossakaan yhdistää raiskausuhkaukset ja huorittelun erityisesti naisiin kohdistuvaksi ongelmaksi, kuorohuuto käynnistyy: minä en ainakaan uhkaillut, näin taas syytetään kaikkia miehiä naisvihasta, tämä on miesvihaa!

Ja kun on miesvihaakin, miksi vielä puhutaan naisvihasta?

Ongelma ratkaistu.

On hassua, kuinka moni sellainen internetin käyttäjä, joka itse ei (toivottavasti) lähettele uhkaviestejä, kieltäytyy pitämästä uhkailua ongelmana. Monien on myös nähtävästi helpompi tuomita varomattomaksi koetun yleistyksen tehnyt toimittaja tai bloggari kuin raiskausuhkauksia lähettelevä herjaajajoukko.

Toivottavasti meneillään olevat kohut nostavat internetin likapyykin niidenkin ihmisten silmiin, jotka eivät ole menettäneet suhteellisuudentajuaan anonyymien foorumeiden pienoismaailmoissa. Olisi aika saada normaalin elämän perussäännöt internetiin.

 1. Järjen ääni

  ”Uhkailu ei kuulu edes nettiin”
  t. Minna Tiainen

  ”Ympäröivän yhteiskunnan arvotukset näkyvät nettikäyttäytymisessä ylipäänsä. Internet ole tosielämästä irrallinen saareke.”
  t. Viharyhmiä tutkivan taloussosiologian professorin Pekka Räsäsen

  Ota Minna pää pois perseestä.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Humppaa Tietenkin

  Tätä on vain mahdoton kitkeä pois internetistä. Tilannetta voi parantaa lähinnä vain mediakasvatuksella. Kaikki mitä laitat internettiin jää internettiin. Jos tuot esille kärkkäitä mielipiteitä ja ajatuksia omalla nimelläsi, oleta että sinut myös tuomitaan.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.