Ei hakutuloksia.

Teksti  Annimaria Valli

Jätä ehkäisy, hanki vauva

Ehkäisyä etsimässä? Mietipä uudestaan! Kokosimme nuorten naisten kokemuksia terveydenhuollosta. Tarinat on kerätty yliopisto-opiskelijoilta eri puolilta Suomea. Iät ovat naisten ikiä tapahtumahetkellä.

 

Kuva: Perttu Puranen

”Olin julkisella puolella abortin jälkitarkastuksessa, ja keskustelimme naislääkärin kanssa siitä, miten ehkäisy olisi järkevää hoitaa jatkossa. Ehdotin, että kierukka voisi olla kätevä, koska minulla ei ole minkäänlaista aikomusta hankkia lapsia. Olin lisäksi aiemmin käyttänyt ehkäisyrengasta, mutta niitä ei tuolla hetkellä ollut saatavilla toimitusvaikeuksien vuoksi. Lääkärin mielestä tämän ikäisenä ei kuitenkaan kannattanut laittaa kierukkaa, kun saattaisin muuttaa mieltäni lasten hankinnasta hyvinkin pian.

Melko kohtuuttomaltahan se tuntui, kun olin juuri varsin perusteellisesti pohtinut lapsen saamisen mahdollisuutta ja päätynyt siihen, etten voi missään nimessä tässä elämäntilanteessa saada lasta. Tyydyin saamaani pillerireseptiin.

Myöhemmin tiedustelin mahdollisuutta saada kierukka myös Jyväskylän YTHS:ltä ja sain aika samanlaisen vastauksen. Silloin onneksi ehkäisyrenkaita oli taas saatavilla, joten pillerikausi jäi melko lyhyeksi.”

Nainen 24 vuotta
Julkinen terveydenhuolto ja YTHS, Jyväskylä

 

”Olin YTHS:n yleislääkärin juttusilla, koska halusin keskustella minipillerimerkin vaihtamisesta. Lääkäri totesi keskustelun aikana jotenkin niin, että onhan lasten hankintakin vaihtoehto. Oletko harkinnut sitä? Vastasin silloin vain, että no en ole harkinnut, kun opintoja on vielä useampi vuosi jäljellä, ensimmäinenkin tutkinto tekemättä, työkokemusta ei juuri nimeksikään omalta alalta ja silloisen poikaystävän kanssa oli seurusteltu alle vuosi.

Pidin moista kehotusta aika absurdina silloin, juurikin oman elämäntilanteeni huomioiden – olin kaiken lisäksi 21-vuotias eli en todellakaan tulossa vielä liian vanhaksi lasten hankintaa ajatellen – ja ihmettelin, miten terveydenhoitohenkilökunnalla riittää moraali ja pokka ehdotella sellaisia. Sen olisi vielä ymmärtänyt, että olisi esimerkiksi kysytty, että sattuisiko elämäntilanteeni olemaan sellainen, että lastenhankinta voisi olla ajankohtaista piakkoin.”

Nainen 21 vuotta
YTHS, Jyväskylä

 

”Olin kärsinyt ihottumista ja allergioista, joten olin kontrollikäynnillä Joensuun keskussairaalan ihotautipolilla. Kyselin allergioiden siedätyshoidosta. Lääkäreitä oli paikalla peräti kaksi, ja he sanoivat minulle, ettei nuoren naisen kannata aloittaa siedätyshoitoa, koska se kestää kahdeksan vuotta ja sen teho heikkenee tai häviää raskauden jälkeen. Kallis hoito menisi hukkaan. Sanoin heille, että olen vasta 20-vuotias, enkä edes halua lapsia. Vastaukseksi sain perinteisen rimpsun ”kyllä se mieli vielä muuttuu”.

Tuntuihan se ihan naurettavalta. Vaikka saisinkin lapsen 30-vuotiaana, olisin siinä vaiheessa ehtinyt nauttia allergiattomasta elämästä jo pari vuotta. Sitä paitsi siedätyshoito parantaa allergioita jo hoitojakson aikana.

Sanoin heille, etten halua lapsia ja on oma asiani, jos haluan käyttää tuhansia euroja allergiahoitoihin ja sitten tuhota hyödyn raskaudella.

Kaiken kaikkiaan olo oli epäuskoinen. Minun elämänlaatuni paranisi siedätyshoidolla, mutta lääkärit päättivät evätä sen minulta vain siksi, että minulla on kohtu.

Jäi siedätyshoidot hankkimatta.”

Nainen 20 vuotta
Julkinen terveydenhuolto, Joensuu

 

”Keskustelimme eri ehkäisyvaihtoehdoista. Aiemmin sama lääkäri oli ehdottanut minulle hormonikierukkaa. Nyt kysyin tätä vaihtoehtoa uudelleen, mutta lääkäri olikin sitä mieltä, että kierukkaa ei kannata laittaa, koska minun pitäisi hankkia lapsia ja haluan sitten kuitenkin sen kierukan heti pois. Vaikka nyt ei siltä tunnu, niin pian varmasti haluaisin hankkia niitä lapsia…

Olin lähinnä hämmentynyt, enkä oikein osannut sanoa lääkärille vastaan. Jatkoin sitten pilleireiden syöntiä. Sain kuitenkin reseptin, vaikka kierukkaa ei tullutkaan.

Tästä on nyt noin 5–6 vuotta, joten olisin hyvin voinut ottaa kierukan, sillä lastenhankinta ei vieläkään ole elämässäni mitenkään ajankohtaista.”

Nainen 23 vuotta
YTHS, Turku 

 

Lue lisää: YTHS vastaa.

  1. Tero-Johannes Vatanen

    Häpeällistä, että on näin alhainen syntyvyys. Näin vähän lapsia ei ole syntynyt sitten 1860-luvun näkävuosien. Nykynaisille pitää kaiken olla aivan täydellistä (jopa liiankin). Ensin pitää olla tutkinto (useampikin) suoritettu, vaikka niillä ei ole katetta työelämässä, vaituinen työ, useamman vuoden työkokemus, matkailtu ympäri maailmaa, ihannemies saatu (suomalainen mies tietenkin ikävysyttävä), omakotitalo maksettu, lemmikkieläimet hankittu, puutarha laitettu, lainat maksettu jne. ennen kuin nykynainen rohkenee uskaltaa hankkia lapsen. Tavoitellaan täydellistä elämää, jollaista ei ole ihmisten elämä koskaan ollutkaan. Leonardo da Vinci, Isaac Newton olivat kaikki aviottomia lapsia. Miten olisi käynytkään, jos myös heidän äidit olisivat halunneet hankkia lapsen vasta kun kaikki elämässä on TÄYDELLISTÄ?

    Ilmoita asiattomasta kommentista

  2. Kukkahattuinen30v

    Nykynaisella on onneksi vapaus valita elämänsä kulusta nykyisin, saa opiskella ja tutkia maailmaa, elää itsenäisesti, eikä vain päätyä synnytyskoneeksi nyrkin ja hellan väliin, jossa 9. kohdalla terveys pettää ja sitten on äidittömiä tupa täys.. No ei, jokaisella on vapaus valita, en yleistä lapsia haluavia synnytyskoneiksi. Nykymieskin venyttää itsenäisen nuoruutensa sinne 50-vuotiaaksi, eikä halua vaipparallia/sitoutumista/vastuuta ”ihan vielä”. mutta ”ehkä” joskus. kiva siinä munasolujen vanhentua 🙂

    Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.