Juha Suoranta & Sanna Ryynänen: Taisteleva Tutkimus (Into)

Ensimmäinen suomenkielinen, jäsennellysti kriittisiä ja ”taistelevia” tutkimusmenetelmiä esittelevä teos on kaivattu lisä kotimaisen tietokirjallisuuden jatkumoon. Yhteiskuntatieteilijöille teos kuuluisi kokonaisuudessaan pakolliseksi osaksi opetussuunnitelmaa, mutta teoksen yliopistolaitosta käsittelevä luku olisi suotavaa luettavaa kaikille yliopisto-opiskelijoille. Laajan lähdeluettelon ansiosta kirja on myös erinomainen lähdeteos.

Suorannan ja Ryynäsen esittelemät menetelmät tähtäävät tieteellisen työn (myös ”ei-akateemisen” toiminnan) ohjaamiseen ”joutavasta höpinästä” tekoihin – paremman ja tasa-arvoisemman maailman puolesta. Kyynisemmälle lukijalle asetelma näyttäytyy ehkä lapsellisena, mutta teos onkin suunnattu opiskelijoille ja tutkijoille, jotka uskovat omiin vaikuttamisen mahdollisuuksiinsa ja toivovat voivansa toimia parempaa yhteiskuntaa rakentaen.

Ville Tikka

”Teos ihmisille, joille ’maailmanparantaja’ ei ole haukkumanimi, vaan tavoiteltava status.”