Kirsi Salo & Sami Louhela: Valokuva & ääni (Eteisgalleria, K6A6)

Keski-Eurooppalaiset pop-up-galleriat ovat vihdoin levinneet Jyväskylään. Darja Zaitsevin syksyllä perustama K6A6 sijaitsee Kauppakadulla. Uusimmassa näyttelyssä on Kirsi Salon valokuvia ja Sami Louhelan ääniteos.

Galleria tarjoaa katsojalle tällä kertaa lyyrisen dokumentaarista tajunnanvirtaa. Valokuvan ja ambientmusiikin yhdistelmä tilallistaa yhden lempitaidemuodoistani esseistisen dokumenttielokuvan.

Valokuvan haaste taidemuotona on syventää vangitsemaansa pintaa mielenkiintoisella tavalla. Salon töissä heijastukset, tarkennukset ja pehmennykset ilmentävät valokuvan sisäistä liikettä. Tämä näkyy mm. toisessa näyttelyn suurimmista teoksista, jossa pariisilaisen torikojun peiliin heijastuu ohikulkevan miehen kasvot, mikä luo kohteelle oman yllättävän tilan kuvassa ja herättää hänet eloon. Kuvan sisäistä liikettä tehostaa torikojun hattujen, takkien ja kravattien tekstuurien rytmi.

Salon valokuvissa valojen ja varjojen muuntamat tekstuurit ja heijastuksilla, tarkennuksilla ja pehmennyksillä luodut yllättävät tilat kuvien sisällä vievät katsojan kuvan syvyyteen. Porttikongit, ikkunat, peilit ja kankaiden läpi heijastuva valo paljastavat usein herkän ja yksityisen hetken – ajatuksiinsa vaipuneen ihmisen.

Louhelan äänenvärimusiikki ilmentää samanlaista yksityiskohtien syvyyteen vievää liikettä. Äänen omaperäisyys on huikeaa ja rinnastuu Salon omiin maailmoihin syventyneisiin ihmisiin. Ääniteos tuo valokuvien maailmaan rosoisuutta. Äänimaisema myös sulautuu galleriakävijöiden olemiseen, puheeseen ja liikkeisiin, mikä tekee jokaisesta näyttelyvierailusta ainutlaatuisen.

Riikka Ala-Hakula

”Eteisgalleriaa lähemmäs Berliiniä ei Jyväskylässä pääse!”

Täydennetty 5.5.2014 näyttelyn nimi ja korjattu Daitsevin nimen taivutus.