Pörssin kummilapsen kirjeet ovat nähtävillä ainejärjestön omassa tilassa Mattilanniemessä.

Vaikka yleinen taantuma runnoo ainejärjestöjen taloutta, opiskelijat haluavat tehdä hyvää myös muille.

Maksun saaja World Vision. Niin lukee joka kuukausi Pörssin tiliotteessa. Kauppatieteilijöiden ainejärjestö lahjoittaa perulaiselle kummilapselleen kuukausittain rahaa tukemaan pojan koulunkäyntiä ja opiskelua.

”Saamme säännöllisin väliajoin kirjeitä, joissa kerrotaan kummilapsen kuulumisia. Niihin on yleensä liitetty myös kuvia hänestä”, kertoo Pörssin varapuheenjohtaja Joel Jokinen.

Jyväskyläläisiltä ainejärjestöiltä lähtee vapaaehtoista tukea ja avustusta myös esimerkiksi keskussairaaloiden lastenosastoille, Unicefille sekä ikäihmisille. Pörssin lisäksi ainakin psykologian opiskelijoiden ainejärjestö Stimulus sekä sosiologian, yhteiskuntapolitiikan ja sosiaalityön Fokus ovat lahjoittaneet rahaa hyväntekeväisyyteen.

Kummilapsitoiminnan lisäksi Pörssi järjesti tänä syksynä Kylterijuoksun, jonka osallistumismaksut menivät uuden lastensairaalan rakennustöihin. Juoksu järjestettiin syyskuussa samana päivänä viidellä muullakin ”kylteripaikkakunnalla”.

Pörssi on ollut lasten asialla aikaisemminkin, sillä ainejärjestön jouluisin järjestämän puurojuhlan tuotoilla on ostettu esimerkiksi pelikonsoleita ja kirjoja Keski-Suomen keskussairaalan lasten poliklinikalle.

 

Näkyvintä hyväntekeväisyyttä kampuksella tekevät todennäköisesti liikunnan miesopiskelijat sekä Fokus poika- ja tyttökalentereineen.

Esimerkiksi Fokus Foxies 2014 -kalenterista saatavat tuotot menevät suoraan Keski-Suomen syöpäyhdistykselle, kuten myös ainejärjestön naisten- ja miestenpäivän teemabileistä saatu tuotto. Fokuksen hyväntekeväisyystoimintaan kuuluu myös kuukausilahjoitus Unicefille.

Jokaisesta liikunnan poikien ja Taikun yhteisprojektina valmistuneesta Antiikin Atleelit -kalenterista taas menee euro Keski-Suomen keskussairaalan lastenosastojen tuki ry:lle. Myös liikuntatieteellinen tiedekunta on tukenut Lastua tänä syksynä lahjoittamalla sille Liikuntailtansa lipputulot, noin 5000 euroa.

 

Stimulus on vuosien saatossa panostanut hyväntekeväisyyteen paljon. Heillä on ollut kummilapsi kehitysmaassa, ja nykyään järjestö lahjoittaa aikaisemmin kummilapsitoimintaan käytetyt rahat Solidaarisuus-säätiölle.

Lisäksi rahaa on lahjoitettu esimerkiksi ensi- ja turvakodeille sekä tänä vuonna aikuispsykiatrian osastolle Jyväskylään.

”Tulevaisuuden kohteena olemme myös pohtineet PSV:tä eli Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry:tä”, Stimuluksen tiedotusvastaava Tino Karolaakso kertoo.

”Stimppalaisia” aletaan kasvattaa hyväntekeväisyyteen jo yliopistouran alusta alkaen, sillä Stimulukseen liittyessään jokainen uusi jäsen voi maksaa 2 euroa ylimääräistä jäsenmaksussaan. Raha suunnataan kehitysyhteistyöhön. Lisäksi osa ainejärjestön haalarimerkkien myyntivoitosta ohjataan aikuispsykiatrian osastolle.

Stimuluksessa hyväntekeväisyydestä ei käydä vuosittain enää edes keskustelua, niin itsestäänselvältä hyvän tekeminen jo tuntuu. Auttamisesta on muodostunut ainejärjestölle tapa.

”Me koemme hyväntekeväisyyden olevan osa toimintaamme. Ehkä se liittyy myös tulevan ammattimme inhimilliseen puoleen”, Karolaakso toteaa.