Edustajistovaalien vaalivalvojaisista oli vaikea löytää eilen surullisia kasvoja. Vaalien voittajaksi selviytyi ainejärjestötaustainen Pörssi & Dumppi, ja kaikki sitoutuneet vaaliliitot Kristillisiä lukuun ottamatta pitivät omat edaripaikkansa tai jopa kasvattivat niiden määrää.

Sivuhuomautuksena täytyy sanoa, että kahden ehdokkaan Kristillisillä sisäänpääsyprosentti oli komeat 50, joten tässä on joka tapauksessa hatunnoston paikka.

Vaalien suurimmaksi häviäjäksi sen sijaan voidaan julistaa Pressure & Poikkitieteilijät, joilla oli pian väistyvässä edarissa yhteensä kuusi paikkaa. Nyt edustajia on ainoastaan yksi. Myös Luonnontieteilijät menettivät kuudesta paikastaan kaksi.

JYYn sitoutuneiden ryhmien loanheittokampanjaa sitoutumattomia vastustavine nettisivuineen voidaan siis osittain pitää onnistuneena. Toki hävinneiden sitoutumattomien omassakin vaalityössä olisi varmasti ollut parannettavaa: Juuso Vuorinen pyysi jopa Rentukan vaalivalvojaisissa virallisesti anteeksi sitä, ettei Luoti ottanut osaa yhteenkään vaalipaneeliin tänä syksynä. Pres&Poik:in kohtaloksi taas taisi kaatua oma ehdokasasettelu. Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskuntaan saatiin ensimmäinen perussuomalainen, mutta Jyväskylässä tämä antaa vielä odotuttaa itseään.

Edustajistoon saatiin uudelle kaudelle myös hirmuinen määrä uusia edaattoreita. Vanhoista Ilokiven kasvateista vain 11 jatkaa ensi kaudelle. Erityisen kiinnostavaa on se, että vanhasta hallituksesta vain kaksi (Antti Seppänen ja Hanna Huumonen) valittiin seuraavaan edariin. Ilmeisesti näkyvyys JYYssä ei riitä vakuuttamaan äänestäjiä, vaan aktiivinen täytyy olla jossakin aivan muualla. Kenties Escapen tai Bran tanssilattialla?

Edarista pudonneiden joukossa oli myös muun muassa hallituksen puheenjohtaja Mari Kröger. Miten epäluottamuslause omilta vaikuttaa Krögerin pyrkimiseen jo hieman astetta korkeammalle eli SYLin johtoon? Epäluottamuslauseen koki ainakin saaneensa edustajiston tämänhetkinen puheenjohtaja Joonas Könttä, joka ilmoitti, ettei hae uudelleen puheenjohtajan paikkaa. Könttä toki jatkaa edustajistossa, mutta vaalien surkea äänestysaktiivisuus (20,58%) oli miehelle liikaa.

Vaikka sitoutumaton ryhmä (P&D) vaalit lopulta siis voittikin, voivat myös sitoutuneet olla erittäin tyytyväisiä haalimiinsa paikkoihin. Sitoutuneilla ryhmillä kun on nyt enemmän paikkoja (23) koko edarissa kuin sitoutumattomilla: kiitos Poikkareiden romahduksen. Tämä tuleekin taatusti näkymään hallitusneuvotteluissa, sillä vaaleissa toiseksi sijoittunut, sitoutuneista paras Jyviva hävisi P&D:lle vain yhdellä paikalla. Olisi kumma, jos vaalirenkaat unohtuisivat heti äänestyspäivän jälkeen.

Myös kaksi vaaleissa eniten ääniä saanutta ehdokasta löytyy puoluepoliittisista ryhmistä. Onnea täytyy äänikuningas Eero Kaupin (JOK) ja äänikuningatar Jonna Temosen (JyKo) lisäksi toivottaa koko liikuntatieteelliselle tiedekunnalle: vaalien ääniharavat kun opiskelevat molemmat liikuntakasvatusta. Ilmeisesti laitoksensa ainoat ehdokkaat ovat vaaliliitoilleen melkoisen arvokkaita. Pistäkääpä mieleen ensi vaaleja varten, musiikkitieteilijät!

Luodin edustajaksi vaihdettu Juuso Vuorinen klo 10.00