Paavoharju – Joko Sinä Tulet Tänne Alas Tai Minä Nousen Sinne (Svart Records)

Paavoharjun kaksi ensimmäistä levyä olivat keskeisiä teoksia viime vuosikymmenen ”metsäfolkiksi” kutsutussa liikkeessä. Pääosin Fonal Recordsin artisteista koostunut ”metsäfolk-buumi” on sittemmin hiipunut ja uuden vuosikymmenen Paavoharjukin on hypännyt osaksi nousevaa suomihiphopin uutta aaltoa.

Levyllä kahdeksassa kappaleessa räppäävä Paperi-T ei kuulosta luontevalta Paavoharjun aavemaisiin äänimaisemiin. Levyn parhaimmistoa ovatkin instrumentaalit tai kun Paperi-T saa tuekseen Joose Keskitalon, kuten Tattarisuo 1931 -kappaleessa.

Heikkouksistaan huolimatta Paavoharjun tummasävyinen äänipaletti on edelleen mielenkiintoisuudessaan vertaansa vailla, joskin toistuvasti käytetyt hidastetut rumpusamplet rasittavat kuuntelun edetessä.

Arttu Seppänen

Uutukaisellaan Paavoharju karistelee harteiltaan metsäfolkin taakkaa muuntautuen enemmän hiphop-kollektiiviksi.