Ei hakutuloksia.

Teksti  V.Vallaton

Kuritonta sitoutumista

Vaaliviikon maanantain kunniaksi JYY:n polittiiset kirjoittavat napakasti ja moittivat Vallatonta huonosta taustatyöstä. Vallaton on ensimmäisenä myöntämässä, että ei tässä nyt ihan kokopäivätyönä ole tullut edarivaaleja seurattua, eikä jokaista ehdokasta henkilökohtaisesti haastateltua. Siksi blogissa on kommentoitu lähinnä niitä asioita, mitä ryhmien edustajat ovat paneeleissa, blogeissa, haastatteluissa tai muilla foorumeilla lausuneet.

Vallatonta moittivat poliittisten ryhmien edustajat olisivat voineet myös tehdä oman taustatyönsä sen verran hyvin, että erottavat Jylkkärin toimittajan Vallattomasta. Vallattoman kirjoittelu ei myöskään ole sama asia kuin Jylkkärin vaaliuutisointi, johon ei tässä blogissa tulla ottamaan minkäänlaista kantaa. Jylkkärin toimitus kommentoikoon itse heihin kohdistuneita väitteitä.

 

Vaikka kokeneet edaattorit ehkä elävät ja hengittävät ylioppilaskuntapolitiikkaa, ei monikaan riviopiskelija käytä viikkokausia edaripolitiikkaan perehtymällä. Keskimääräinen karkin toivossa puolivahingossa lounastauolla äänestämään päätyvä opiskelija lahjoittaa äänensä kaverilleen tai jollekin, jonka nimi on jostain tuttu. Kun näkyvintä kampanjaa käydään poliittisen sitoutumisen asteella, jäävät asiakysymykset käsittelemättä.

Jokainen vaaliliitto ja ehdokas voisi miettiä, onko nettisivuilla oleva, useissa tapauksissa nälkävuottakin pidempi, listaus vaaliteemoista riittävä panostus siihen, että mahdollisimman monella opiskelijalla on mahdollisuus tehdä valistunut äänestyspäätös. Onko osattu priorisoida tärkeimpiä teemoja ja tuoda niitä esille viestinnässä?

Vallatonta ehkä eniten hämmentää se, että ns. poliittiset (tästä termisodasta on pakko olla samoilla linjoilla Keskustaopiskelijoiden Elvi Juvosen kanssa, eli ei sillä niin väliä ole, kunhan kaikki ymmärtävät mistä puhutaan) kampanjoivat näkyvästi yhteisiin arvoihin sitoutumisella, mutta samalla korostavat sitä, että ei heilläkään ole ryhmäkuria, ja jokainen voi olla ryhmän sisällä mitä mieltä tykkää. Tällainen kaksilla rattailla ajaminen on vielä hämmentävämpää kuin järjestölistojen rehellinen sillisalaattimeininki.

Sama tuli esille myös vaalipaneeleissa, joissa kovin moni ehdokas korosti puhuvansa vain omasta, ei ryhmänsä puolesta. Vallaton suositteleekin lämpimästi kuuntelemaan viime viikkoisen kirjastolla järjestetyn vaalipaneelin keskustelua, ja tekemään itse omat johtopäätöksensä.

 1. Ihmettelevä

  Vallattoman mielestä ilman ryhmäkuria ryhmä ei voi olla samaa mieltä asioista? Kyynistä, kovin kyynistä. Yhteinen arvomaailma johtaa edarissa lähes aina siihen, ettei poliittisten ryhmien sisällä ole hajontaa. Toista se on ainejärjestöryhmissä, joissa äänet hajoavat lähes aina yhteisen arvomaailman puuttumisen takia.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Ville Q

  Ihmettelevä ei ole tainnut istua kovin monessa Edarin kokouksessa, jos on oikeasti sitä mieltä, että sittariryhmien äänet hajoavat lähes aina ja poliittisten ei. Kyllä sitä hajaannusta näkyy usein myös poliittisten puolella ja vastaavasti myös sittarit osoittavat usein lähes ryhmäkuriin verrattavaa yhtenäisyyttä.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. Saara Huttunen

  Ei mielestäni ole kaksilla rattailla ajelemista. Poliittisilla edariryhmillä on ilmiselvät yhteiset periaatteet ja ideologiat, jotka on helppo esim grönionillakin arvata jo nimen perusteella. Ryhmäkuria ei ole ja grönionikin on esimerkiksi avoinna kaikille puoluesitoutuneisuudesta riippumatta.

  Monet ns. epäpoliittiset edariryhmät ovatkin mielestäni ns. piilopoliittisia. On sielläkin taustalla niitä yhteisiä ideologioita joiden mukaan asioista päätetään, ne eivät vain ole kaikille helposti löydyttävissä.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.