Vaaliviikon maanantain kunniaksi JYY:n polittiiset kirjoittavat napakasti ja moittivat Vallatonta huonosta taustatyöstä. Vallaton on ensimmäisenä myöntämässä, että ei tässä nyt ihan kokopäivätyönä ole tullut edarivaaleja seurattua, eikä jokaista ehdokasta henkilökohtaisesti haastateltua. Siksi blogissa on kommentoitu lähinnä niitä asioita, mitä ryhmien edustajat ovat paneeleissa, blogeissa, haastatteluissa tai muilla foorumeilla lausuneet.

Vallatonta moittivat poliittisten ryhmien edustajat olisivat voineet myös tehdä oman taustatyönsä sen verran hyvin, että erottavat Jylkkärin toimittajan Vallattomasta. Vallattoman kirjoittelu ei myöskään ole sama asia kuin Jylkkärin vaaliuutisointi, johon ei tässä blogissa tulla ottamaan minkäänlaista kantaa. Jylkkärin toimitus kommentoikoon itse heihin kohdistuneita väitteitä.

 

Vaikka kokeneet edaattorit ehkä elävät ja hengittävät ylioppilaskuntapolitiikkaa, ei monikaan riviopiskelija käytä viikkokausia edaripolitiikkaan perehtymällä. Keskimääräinen karkin toivossa puolivahingossa lounastauolla äänestämään päätyvä opiskelija lahjoittaa äänensä kaverilleen tai jollekin, jonka nimi on jostain tuttu. Kun näkyvintä kampanjaa käydään poliittisen sitoutumisen asteella, jäävät asiakysymykset käsittelemättä.

Jokainen vaaliliitto ja ehdokas voisi miettiä, onko nettisivuilla oleva, useissa tapauksissa nälkävuottakin pidempi, listaus vaaliteemoista riittävä panostus siihen, että mahdollisimman monella opiskelijalla on mahdollisuus tehdä valistunut äänestyspäätös. Onko osattu priorisoida tärkeimpiä teemoja ja tuoda niitä esille viestinnässä?

Vallatonta ehkä eniten hämmentää se, että ns. poliittiset (tästä termisodasta on pakko olla samoilla linjoilla Keskustaopiskelijoiden Elvi Juvosen kanssa, eli ei sillä niin väliä ole, kunhan kaikki ymmärtävät mistä puhutaan) kampanjoivat näkyvästi yhteisiin arvoihin sitoutumisella, mutta samalla korostavat sitä, että ei heilläkään ole ryhmäkuria, ja jokainen voi olla ryhmän sisällä mitä mieltä tykkää. Tällainen kaksilla rattailla ajaminen on vielä hämmentävämpää kuin järjestölistojen rehellinen sillisalaattimeininki.

Sama tuli esille myös vaalipaneeleissa, joissa kovin moni ehdokas korosti puhuvansa vain omasta, ei ryhmänsä puolesta. Vallaton suositteleekin lämpimästi kuuntelemaan viime viikkoisen kirjastolla järjestetyn vaalipaneelin keskustelua, ja tekemään itse omat johtopäätöksensä.