Kalevala – Uusi aika

Jari Halonen on ohjannut Kalevalasta elokuvan, joka pyrkii tarjoamaan uusia näkemyksiä Elias Lönnrotin kansalliseepoksen rinnalle. Lopputulos on onnistunut muttei virheetön.

Uuden ajan sankarit seikkailevat sekä muinaisessa Kalevalassa että tämän päivän Suomessa. Aiempi elämä vaikuttaa nykyhetkeen ja teoilla on pitkät jäljet. Konsepti on tuttu esimerkiksi scifi-elokuvasta Pilvikartasto, mutta Halosen Kalevalalla on myös selkeästi oma identiteettinsä. Keskiössä on kauniisti kudottu tarina, jossa jokainen hahmo täyttää tehtävänsä.

Elokuvan kankea dialogi ja jatkuva paatos vaativat totuttelua ja ymmärrystä. Vaikka puvustus ja lavastus ovat enimmäkseen ensiluokkaisia, joutuu niitäkin katsoman ajoittain läpi sormien. Itse Sampo näyttää alkuun komealta, kunnes katsoja huomaa seppä Ilmarisen askarrelleen aparaattinsa kanaverkosta. Hei, yrittäkää edes.

Suurimmat haasteet liittyvät suurimpiin teemoihin. Uusi aika uhkaamassa vanhaa viisautta, hyvä vastaan paha, inhimillisyys kapitalismin ikeen alla. Kuluneita ja kärjistettyjä hokemia, joista jää todellinen sisältö puuttumaan. Tästäkin huolimatta Kaleva – Uusi aika on katsomisen arvoinen tapaus.

Arimo Kerkelä  

”Tuore ja enimmäkseen toimiva tulkinta.”