Tämän vuoden edustajistovaalien vaalikone ärsyttää sekä edariin ehdolla olevia että äänestäjiä.

ZEF-nimisen yrityksen tekemää ja SYL:in edarivaaleja varten tilaamaa vaalikonetta on ehditty kritisoimaan niin sen pisteytyksestä kuin epäselvistä vastausvaihtoehdoistakin. Esimerkiksi vastausvaihtoehdot “jokseenkin samaa mieltä/jokseenkin eri mieltä” kuulostavat ehdokkaiden korvaan melko samalta. Lisäksi ehdokas saa “pisteitä” vaalikoneessa vain, jos vastaus on tismalleen sama vaalikoneen tekijän kanssa.

Äänestäjille näkyvin ongelma taas on se, etteivät vaalikoneen antamat tulokset täsmää ryhmien prosentteihin. Koneen antaman parhaimman ehdokkaan edustama ryhmä nimittäin saattaa olla ryhmien vertailussa jopa viimeisenä.

“Otimme ryhmävertailun kokonaan pois koneesta. Niin epäilyttäviltä ne näyttivät, nehän olivat melkein päinvastoin”, sanoo JYYn tiedottaja Oskari Rantala.

Koneessa ei kuitenkaan varsinaisesti ole mitään vikaa, jonka voisi korjata. Rantalan mukaan ongelma on koneen järjestelmässä, joka on melko yksioikoinen: joko olet 100 prosenttisesti samaa mieltä ryhmän keskiarvon kanssa tai et.

 

Kummallista on myös, ettei kone tunnista sitä, että ehdokas on vastannut vain muutamaan kysymykseen. Täten ehdokas saattaa olla jollekin ykkösvaihtoehto vastaamalla vain pariin kysymykseen.

“Ehdokkailla on aikaa täydentää vastauksiaan keskiviikkona keskiyöhön asti. Sen jälkeen voimme todennäköisesti paikallisesti säätää konetta niin, että saamme otettua ne ehdokkaat pois, jotka eivät ole vastanneet tarpeeksi moneen kysymykseen”, Rantala toteaa.

Kokeile vaalikonetta tästä.

Päivitetty klo. 16.13: JYY on ottanut ryhmävertailun pois vaalikoneestaan.

Päivitetty klo. 17.15: Lisätty vaalikoneen osoite.