Tarmo Kunnas: Fasismin lumous (Atena)

Kirjallisuuden emeritusprofessori Tarmo Kunnaksen Fasismin lumous on syväluotaava aatehistoriallinen tutkimus eurooppalaisen älymystön monimutkaisesta suhteesta fasismiin maailmansotien välissä.

Mammuttimainen kirja kuvaa tarkkanäköisesti, miten päämääriltään epäselvä populistinen liike onnistui vetoamaan kaikenlaisiin ihmisiin luvatessaan vapauttaa Euroopan uhkaavalta näivettymiseltä, jota ulkoisten ja sisäisten uhkatekijöiden kuten sosialismin, kapitalismin sekä monikulttuurisuuden nähtiin vauhdittavan. Huoli kulttuurista ja modernin ajan moraalittomuudesta kääntyi kuitenkin itseään vastaan tunnetuin seurauksin.

Upea teos on tarpeellinen muistutus fasismin uhasta, joka on tullut kulttuuriimme jäädäkseen.

Markku Nivalainen

”Moraalisen kompassin kalibrointiin”