Kari Hotakainen: Luonnon Laki (Siltala) 

”Älä kato ittees kato taivasta” lohduttaa monessa tilanteessa. Itsensä ulkoistaminen helpottaa tuskaa sekä kipeissä päätöksissä että auto-onnettomuudessa.

Kirjan päähenkilön, maalämpöyrittäjä Rautalan elämä muuttuu kertaheitolla, kun hän joutuu auto-onnettomuuteen. Huolehdittavana on yritys, pian syntyvä lapsenlapsi, höpsähtäneet vanhemmat ja Sierra Leonesta Ruotsin kautta Suomeen tupsahtanut kummipoika. Sekä ympärillä rapautuva hyvinvointiyhteiskunta.

Toipumisjakson aikana Rautala saa oivan oppitunnin yksityisen ja yhteiskunnallisen todellisuuden liitosta. Pohjimmiltaan ihminen on inhimillinen, itsekäs ja lyhytnäköinen valittaja.

Valtiontalouden leikkaukset koskettavat jokaista ja yhteisten setelien hupeneminen aiheuttaa rumia asioita: Rautalaa hoitavan sairaanhoitajan ainoa vaihtoehto purkaa stressiä on paeta todellisuutta ja lukkiutua sairaalan siivouskomeroon kuuntelemaan teurastusheviä. Lopulta sairaanhoitajan pinna kuitenkin palaa ja hän päätyy lyömään potilasta. Valtiontalouden leikkauksista johtuen kaikilla on paha olla, myös käytännön toimia johtavalla harmaasta töllistä maailmalle lähteneellä Leikkaajalla.

Hotakaisen romaanissa musta huumori kukkii edeltäjiään vieläkin roisimmin. Hotakaiselle ominainen tyyli kertoa pienesti isoista asioista toimii loistavasti yhdessä kirjan tematiikan kanssa.

Emmakaisa Jokiniemi

”Kirja, jota lukiessa sattuu fyysisesti ja hävettää melkein nauraa.”