Maija Vilkkumaa: Nainen katolla (Kaiku Books)

Muusikkona mainetta niittänyt Maija Vilkkumaa on esikoiskirjailijaksi harvinaisen kypsä ja kärsivällinen. Jokainen yksityiskohta ja henkilöhahmo on viilattu huolella valmiiksi, kirjassa ei ole mitään liikaa eikä liian vähän.

Kotiäiti Silja ilmoittautuu kirjoittamiskurssille ja tapaa Villen, miehen vuosien takaa. Kirja kertoo hetkistä, jolloin yksittäisten ihmisten elämät risteävät keskenään.

Nainen katolla on tuore kuvaus nykyhetken Suomesta. Vilkkumaa on onnistunut upottamaan kirjaan lukematomia teemoja, jotka puhuttavat meitä juuri nyt. Kymmenen vuoden päästä kirja saattaa ehkä tuntua jo vanhanaikaiselta, mutta ainakin sitä voi pitää varsin osuvana katsauksena 2010-luvun Suomeen.

Vilkkumaan ainoa virhearvio on erilaisten fonttien ja kirjoitustapojen yhdisteleminen. Muuten niin huolellisetsi suunnitellussa kirjassa kikkailut typografiassa tuntuvat päälleliimatulta.

Laura Kuivalahti

”Erinomainen esikoisromaani”