Kauko Röyhkä & Poika Mancini (Like)

Poika Mancini on 1980-luvulle sijoittuva Suomen Oulusta ja vähän muistakin paikoista kertova romaani, joka pureutuu musiikkibisnekseen ponnistamisesta pieneltä paikkakunnalta. Mancini on kirjoitettu vuonna 2003 ilmestyneen Miss Farkku-Suomen itsenäiseksi jatko-osaksi, joten romaanista on löydettävissä osa aiemmin tutuiksi tulleista hahmoista.

Poika Mancini on Röyhkän 15. romaani. Kokemuksen puutteesta Röyhkää ei siis voi syyttää. Mancinia voidaankin pitää suhteellisen hyvänä esimerkkinä kirjailijan tavasta ilmaista itseään. Henkilöt ja paikat esitellään tarkasti, mutta inhorealistiseen sävyyn pienintäkään heikkoutta unohtamatta. Röyhkä ei suo hahmoilleen onnellisia loppuja, vaan tarjoaa mahdollisuuden lähinnä vain harmaaseen arkeen vajoamiseen tai hitaaseen loppuun palamiseen.

Romaani on mielenkiintoista ja laadukasta luettavaa erityisesti kirjan aikakaudesta ja musiikkiteollisuudesta kiinnostuneille sekä synkistä kertomuksista pitäville. Muille suosittelen iloisempia kirjoja.

Laura Piiroinen

”Otteeseensa nappaavaa tarinankerrontaa.”