Ei hakutuloksia.

Teksti  Toimittaja

Arvio: Juhani Sarsila: Melancholica (Tampere University Press)

Juhani Sarsila on kirjoittanut uudelleen oppineet ja viihdyttävät esseensä “poleemisiksi”. Hän tarjoilee tuttuun tapaan täyden kattauksen länsimaista ajattelua ja kulttuurin historiaa antiikista lähes meidän päiviimme asti.

Henkilökuviin ja erilaisten aatesuuntausten analyyseihin tuovat kiehtovan lisän vertailut paitsi kreikkalaisten ja roomalaisten, myös heidän itämaisten aikalaistensa näkemysten välillä. Ikuista paluuta kotimaisessa esseistiikassa tekevää, synkkääkin synkempää Oswald Spengleriä ja hämäryydestään tunnettua, myöhäismodernien filosofien ihailemaa Herakleitosta käsittelevät laajat esseet ovat aatehistoriaa parhaimmillaan.

Melancholica on suositeltavaa lukemista niille, jotka haluavat ymmärtää kulttuurimme peruspilareiden historiallisia taustoja.

Markku Nivalainen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *