Kohta se alkaa! Yliopisto hiljenee, Kortepohjan piha-alue tyhjenee kesken parhaan grillisesongin. Jyväskylä, Suomen autioin kesäkaupunki, vaikenee juuri silloin kun Mattilanniemen rannat tarjoaisivat mahdollisuuden pulahtaa järveen kesken luentopäivän ja Seminaarinmäelläkin uskaltaa taas kävellä ilman liukuesteitä.

Se on vähän sääli, mutta minkäs teet. Loma vie mennessään.

 

Opiskelijoiden loma on silti aika hassu asia, usein jo käsitteenä ristiriitainen. Siinä, missä työssäkäyvät määrittelevät loman työn puutteella, opiskelijoille se tarkoittaa yleensä massaliikettä palkkatöihin. Vapaasta on turha puhua, jos työsopimus täyttää kesän vapaat kuukaudet läpeensä.

Kuinkahan moni muu pitäisi kolmea kuukautta kaupan kassalla ansaitun tauon ilmentymänä?

On selvää, että opiskelijat tarvitsevat rahaa myös kesällä. Hullulta tuntuu sen sijaan se, että syystä tai toisesta kesätöittä jäänyt saattaa joutua selittelemään seuraavalle työnantajalle muutaman kuukauden aukkoja ansioluettelossa.

Akkujen lataaminen ei kai kelpaa vastaukseksi.

 

Joskus olisi kiva kuulla jonkun puolustavan myös nuoren ja opiskelijan oikeutta ihan vain lomaan. Veikkaanpa, että joidenkin kohdalla se voisi myös lyhentää niitä jatkuvasti kirottuja opintoaikoja. Ehkä jopa paremmin kuin vaikkapa Keskisuomalaisen päätoimittajan Pekka Mervolan valaistunut ehdotus periä opintonsa keskeyttäviltä tukia takaisin.

Levännyt mieli sisäistää paremmin ja jaksaa innostua vaikeammistakin opinnoista.

Sivuhuomautuksena täytyy tosin kehaista Suomen systeemiä siitä, että täällä loma kuitenkin tarkoittaa edes täyttä vapautta yliopistosta. Vaihtoaikana Keski-Euroopassa kesäloma paljastui “luennoista vapaaksi ajaksi”, siis oikeasti sattumanvaraiseen aikaan loppuvaksi tenttikaudeksi. Siinä vasta mieli tyhjenee.

 

Haastattelin tätä lehteä varten Arimo Kerkelää ja Olli Lukkaria, jotka suuntaavat kesällään jonnekin ihan muualle kuin sorvin ääreen. He selvittävät kolmen viikon interraililla, millaisia unelmia ihmiset ympäri Eurooppaa pitävät sisällään. Samalla he toteuttavat omaa unelmaansa.

Haastattelua tehdessä kateus hiipi ja matkakuume yltyi. Irtiotto vaatii rohkeutta, jollaista toivoisi kaikille opiskelijaelämän suhteellista vapautta nauttiville. Tämä on kuitenkin ehkä elämän paras aika pysähtyä, katsella ympärilleen ja repäistä ihan kunnolla.

Tämän lehden myötä Jylkkäri toivottaa kaikille opiskelijoille erinomaista kesälomaa ja toivottavasti myös ihan kesävapaatakin. Tyhjentäkää pää arjen askareista!