CY, aka Matti Huuskonen, Joni Huikko, Juuso Suuronen ja Kimmo Uusi-Maahi, on tunnettu jyväskyläläinen tapahtumajärjestäjä.

CY on tullut tunnetuksi paikallisena tapahtumanjärjestäjänä ja Jyväskylän alueen kulttuuritoimijoiden yhteisöllisyyden kehittäjänä vuodesta 2007 asti.

Kaikki alkoi tympääntymisestä. Jyväskyläläiset Joni Huikko, Matti Huuskonen, Juuso Suuronen ja Kimmo Uusi-Maahi turhautuivat 2000-luvun puolivälin tienoilla, ettei nuorille ollut Jyväskylän alueella tarjolla tapahtumia.

”Oltiin juuri siinä täysi-ikäisyyden rajalla ja kärsittiin tapahtumien puutteesta. Silloin päätettiin järjestää itse nuorisotapahtuma. Tätä ajatusmallia me haluamme jakaa edelleen eteenpäin uusille sukupolville. Nuoret pystyvät ja voivat järjestää tapahtumia itse, jos vain haluavat”, miehet kertovat.

Nelikosta ensimmäisenä pisti toimeksi Huuskonen. Hän järjesti reggaebileet ladossa.

”Mietimme, että haluamme antaa ihmisille sitä jotain, mikä meitä liikuttaa. Musiikista tämä kaikki on lähtenyt, ja siitä lähtökohdasta voimme tehdä kaikenlaista”, Huuskonen kertoo.

Tämän jälkeen pojat alkoivat suunnitella uutta tapahtumaa, Vaajakoskella pidettäviä Payback-jameja. 400-päisen tapahtumayleisön jälkeen miehet tajusivat, että kulttuurin tekemistä pitää jatkaa.

 

Huuskosen, Suurosen ja Huikon Keskustien asunnosta tuli paikka, jossa ideat kuplivat ja kehittyivät. Yhteisöön liittyi koko ajan enemmän muusikoita, taiteilijoita ja muita kulttuurin taitajia, joten perustettiin CY-osuuskunta.

”Kaikki toimijat olivat hajallaan ja pakersivat yksin. Me päätimme tuoda heidät yhteen”, Huuskonen kertoo.

CY:stä muodostui pian kollektiivi, jossa ei ole kulttuurillisia rajoja. Nykyisin Jyväskylän Kesän yhteydessä järjestettävät Payback-jamit ovat esimerkki siitä, miten livemusiikki, hiphop-kulttuuri ja erilaiset tanssilajit yhdistyvät keskenään kokonaisuudeksi.

”Me ollaan kaikki sellaisia ihmisiä, ettei voida olla syttymättä hyvistä jutuista. Pyrimme myös rohkaisemaan yksin kotona pakertavia muusikon alkuja tuomaan musiikkiaan koko kansan kuunneltavaksi”, Huuskonen toteaa.

Yksi CY:n yhteenkokoamista kulttuuritoimijoista on JKL All Stars. Kymmenen eri klubijärjestäjää järjestää tasaisin väliajoin suosittuja musiikkitapahtumia Jyväskylässä.

”Kunnia ei kuulu meille, vaan JKL All Starsille. Meidän tarkoitus on vain häivyttää rajaviivoja toimijoiden välillä. Meistä kukaan ei halua tuoda itseään tai ketään esille, vaan haluamme tuoda kulttuuria ja toimijoita näkyville”, CY toteaa.

 

Nykyisin myös päivätyöt vievät miesten aikaa. Huikko on tanssinopettaja, Huuskonen toimii lastentarhanopettajana, Uusi-Maahi työskentelee nuorten ohjauksen sekä graafisen suunnittelun parissa ja Suuronen opiskelee Turussa kulttuurintuotantoa. Heidän innostuksensa CY:tä kohtaan ei ole kuitenkaan laskenut, päinvastoin.

Vuosi sitten CY muuttui genrettömäksi levy-yhtiöksi, jonka alla Soul Valpio Band sekä Huuskosen ja Heikki Korkalaisen Temppeli julkaisivat ensimmäiset levynsä.

Levy-yhtiön lisäksi CY on yhteistyössä Ilmiö Ry:n kanssa avannut nuorille ja nuorille aikuisille suunnatun kulttuuri- ja musiikkikahvila Cylmiön, jossa on vietetty esimerkiksi raclette-iltoja ja annettu dj-soiton opetusta.

Monialaisesta toiminnastaan huolimatta miehet sanovat, että heiltä puuttuu yksi taito, nimittäin business-ajattelu.

”Tällä hetkellä me tehdään hartiavoimin töitä markkinoinnin eteen. Esimerkiksi Temppelin levyä olemme kuunteluttaneet ihmisten kotona ja keikoillamme. Elämme maailmassa, missä koko ajan pusketaan uutta musiikkia ja suolletaan tuhansia euroja markkinointiin”, miehet kertovat.

”Me olemme laittaneet kaiken sen energian suoraan kulttuuriin. Olemme työstäneet kaiken itse kangaskasseista ja muusta oheismateriaalista lähtien. Emme ole tehneet mitään kompromisseja. Kulttuuri seisoo täysin omilla jaloillaan. Olemme varmoja, että joku päivä se vielä löydetään. Sen takia Temppelinkin levystä löytyy No Con Promise -lause”, Jyväskylän kulttuuriin taginsa pysyvästi laittanut CY uskoo.

CY:n levy-yhtiö ja monet tapahtumat pitävät miehet kiireisenä tänäkin vuonna.

“Emme voi vielä paljastaa kaikkea, mutta paljon on tulossa uusia julkaisuja orgaanisen ja elektronisen musiikin muodossa. Haluamme edelleen pysyä genrettömänä musiikin tuottajana ja kulttuurien rajoja rikkovana tapahtuman järjestäjänä”, Uusi-Maahi kertoo salamyhkäisesti ja ottaa reggearytmejä huokuvan soittimensa Cylmiön vahvistimesta pois.

 

MIKÄ IHMEEN CY?

  • Osuuskunta, jonka muodostavat erilaiset toimijat kulttuurin parissa.
  • Kannustaa ja ohjaa nuoria järjestämään tapahtumia nuorille.
  • Toiminut Payback-jamien ja JKL Allstarsien kehittäjänä.
  • Levy-yhtiö, joka julkaisee musiikkia genrestä riippumatta.
  • Tulossa muun muassa funk, dubstep, drum’n’bass ja reggae- julkaisuja.