Opiskelijat osoittivat mieltään eduskuntatalon edustalla. Kuva: Jenna Anttonen

Helsingissä osoitettiin tänään keskiviikkona mieltä opintotuen nykyisen muodon säilyttämisen puolesta. Näpit irti opintotuesta -mielenosoituksen tarkoitus on kiinnittää päättäjien huomio opiskelijoiden toimeentuloon. Hallituksen kehysriihi kokoontuu huomenna torstaina Säätytalolle pohtimaan muutoksia muun muassa opintotukeen.

Mielenosoituskulkue aloitti matkansa Senaatintorilta ja jatkoi eduskuntatalon porteille. Siellä opiskelijat huusivat iskulauseita ja osoittivat mieltään kannustuskyltein. Myös Jyväskylästä matkasi suurmielenosoitukseen kaksi bussilastillista opiskelijoita. JYYn edustajiston puheenjohtajan Joonas Köntän mukaan mielenosoitukseen osallistui Jyväskylästä reilu 100 opiskelijaa sekä yliopistosta, ammattikorkeakoulusta että toiselta asteelta.

“Meillä on täällä todella hyvä meininki”, kertoo Könttä.

“Olemme saaneet myös hyvän vastaanoton puolueiden edustajilta, jotka lupasivat meille muun muassa pitää opintotuen opintorahalähtöisenä. Totuus nähdään sitten, kun kehysriihi on tehnyt päätöksensä”.

Mielenosoitus huipentuu alkuillasta ilmaiseen konserttiin Senaatintorilla. Varsinaisessa mielenosoituksessa on arvioitu olleen jopa 5000 osallistujaa. Köntän mukaan mielenosoitus on yksi tämän sukupolven opiskelijoiden suurimmista tapahtumista.

Opiskelijoiden aktiivisuus jatkuu myös huomenna, sillä valtakunnallisten opiskelijajärjestöjen edustajat aikovat päivystää Säätytalolla jo aamuvarhaisesta asti, odottaen riiheen saapuvia päättäjiä.

Jyväskylässä opiskelijajärjestöt järjestivät maanantaina iltapäivällä mielenilmauksen opintotuen puolesta. Tilaisuus järjestettiin Jyväskylän keskustan kompassilla ja siihen osallistui runsain määrin opiskelijoita.

“Oodi opintotuelle” -nimisessä tempauksessa opiskelijat osoittivat mieltään yhteislaulun voimin. Osallistuneita oli jo etukäteen pyydetty laittamaan ylioppilas- tai tutkintolakit päähän.

Opintotukea puolustetaan laajamittaisemmin keskiviikkona, kun opiskelijat ympäri Suomen kerääntyvät Helsinkiin suurmielenosoitukseen.