Kuvalähde: Shutterstock

Jos sisäinen kello sotii lukujärjestystä vastaan, voi tilanteen korjata pikapaastolla.
Harvardin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan unirytminsä voi korjata yhdessä yössä. Tämä vaatii vain 12-16 tunnin paastoa illan viimeisen aterian ja uuden aikataulun mukaisen aamupalan välissä. Jos esimerkiksi haluaa herätä aamukuudelta, syöminen  tulee lopettaa edellisenä päivänä kello 14-18 välillä.

 

Paastopäivän aamuna myöhästyin luennolta, koska se alkoi jo kahdeltatoista enkä jaksanut herätä ajoissa. Unirytmin korjaamiseen oli siis tarvetta. Söin tukevasti pitkin päivää, viimeisenä ateriana kokkasin viereisen sivun Quorn-aterian iltaseitsemältä. Ruokailun lopettamisen jälkeenkin join vielä vettä, mikä on paastossa ilmeisesti sallittua.

Yöllä sain vanhan rytmin mukaisesti unta vasta kahden jälkeen, mutta aamulla heräsin jo kahdeksalta. Tuhti aamupala alle ja yliopistolle. Illalla nukahtaminen onnistuu jo kymmenen jälkeen, mikä ei muutoin ole onnistunut pitkään aikaan. Vajaan viikon perusteella menetelmä oikeasti toimii – aikataulut hieman venyvät ensimmäisistä päivistä, mutta aiempaan yökukkumiseen ei vielä ole ollut paluuta.

Virallisen selityksen mukaan biologinen ruokakello on kehittynyt evoluution myötä, kun päivärytmin on pitänyt mukautua ruuan saatavuuteen. Vaikka valveillaolo ensisijaisesti määräytyy valon määrän mukaan, voi paaston jälkeen aktivoituva ruokakello ohittaa valojärjestelmän. Kätevää esimerkiksi aikavyöhykkeestä toiseen siirryttäessä.

 

Paaston ohessa ei kannata unohtaa muita keinoja, joilla nukahtamisvaikeuksia ja voi helpottaa. Säännöllinen liikunta auttaa nukkumaan. Tietokoneen tai telkkarin käyttäminen yömyöhällä ei sen sijaan ole hyvästä. Ruudun tapahtumat ja kirkas näyttö kun nostavat vireystilaa.

Ja vaikka kuinka väsyttäisi, ei kannata nukkua liian pitkiä päiväunia – parikymmentä minuuttia riittää. Yöuniakaan ei pidä liikaa venyttää. Jos ei illalla saa unta, on parempi silti herätä aamulla aikaisin kuin että nukkuisi pitkään ja venyttäisi päivärytmiä entisestään.

Oma ongelmansa on, kuinka arkirytmin onnistuu palauttamaan pilkkuun asti juhlittujen opiskelijabileiden jälkeen.

 

SISÄINEN RUOKAKELLO

  •  Kehon vuorokausirytmi riippuu ensisijaisesti valon määrästä.
  • Myös toinen, nälkään ja syömiseen reagoiva järjestelmä voi muuttaa ihmisen unirytmin.
  • Unirytminsä voi muuttaa paastoamalla ensin 12-16 tuntia ja syömällä sitten tukevan ja ravitsevan aamupalan.
  • Esimerkiksi jos haluaa jatkossa herätä aikaisin ja syödä aamupalaa kahdeksalta, pitää paastoaminen aloittaa edellisenä iltana neljän ja kahdeksan välillä.
  • Unirytmin muuttamiseen riittää yksi paastottu yö.

Juttua päivitetty 14.12.2015 klo 14.00: Lisätty puuttuva ingressi ja tietolaatikko.