Kuva: Tommi Puska
Kuva: Tommi Puska

Yliopiston on otettava vaihtareita, vaikkei vaihtarin oppiaineella ole tarjota opetusta.

”Kun tulin viime syksynä Jyväskylään vaihtoon, sain käteeni vihkosen, johon oli merkattu kaikki vaihto-opiskelijoille tarjotut kurssit oppiaineittain. Siinä oppiaineessa, johon minut oli merkitty, oli tarjolla tuskin nimeksi kursseja. Olin hämmästynyt!” kertoo australialainen Brigitte Bailey.
Yliopiston moka ja huonoa viestintää? Ei ihan niinkään. Opiskelijan omaa hoopoutta? Ehkä vähän sitäkin.
Baileyn tarkoittama oppiaine on digitaalinen kulttuuri Taiteiden ja Kulttuurin laitoksella (TaiKu), jota on mahdollista opiskella maisteriohjelmassa. Maisteriohjelmasta on valmisteltu parin vuoden ajan uutta versiota, joka pyörähtää käyntiin ensi syksynä. Koska uuden ohjelman laatiminen vie aikaa, oppiaineessa tarjottu opetus oli tänä vuonna vähäistä. Järjestetyt kurssit olivat pääasiassa suunnattuja jo opintojensa loppuvaiheessa oleville. Oppiaineella oli ikään kuin välivuosi. Siitä huolimatta digitaaliseen kulttuuriin otettiin vaihto-opiskelijoita.

Professori Raine Koskimaa TaiKusta harmittelee tilannetta. Hän oli kuitenkin virkavapaalla viime elokuuhun asti, eikä tiedä hänen virkavapaansa aikana tehdyistä tämän vuoden vaihtareita koskevista päätöksistä.
”Ilman muuta vaihto-opiskelijoiden ottamisessa olisi täytynyt pitää välivuosi”, Koskimaa sanoo.
Brigitte Bailey opiskelee Australiassa luovaa taideteollisuutta. Kun Bailey haki Jyväskylään vaihtoon, hän valitsi vaihto-opintosuunnitelmaansa kursseja edellisvuoden opetussuunnitelmista.
”Kursseja oli useista oppiaineista, mutta suuri osa niistä taisi olla digitaalisen kulttuurin kursseja”, Bailey muistelee.
Koska näitä kursseja oli enemmistö, yliopiston kansainväliset palvelut sijoittivat hänet TaiKuun ja digitaaliseen kulttuuriin. Baileylle tuli postissa iso määrä papereita, ja jossain niistä oli myös maininta kurssitarjonnan vähäisyydestä.

TaiKun amanuenssi Juha Teppo huokaa ja kertoo, että kaikille laitokselle tuleville vaihtareille on kyllä kerrottu, ettei heidän edellisvuosien opetussuunnitelman perusteella valitsemiaan kursseja järjestetä. Kun vaihtareiden tekemät opintosuunnitelmat tulevat TaiKuun, viivaa Juha Teppo viivoittimen kanssa yli kurssit, joita ei tulevana vuonna pidetä. Teppo kertoo, että vaihto-ohjelmien perusajatuksen mukaan hakijan hylkäämiseen pitää olla erittäin vahvat perusteet nimellisistä kielitaitovaatimuksista huolimatta.
”Hakijalle ilmoitetaan, että tervetuloa, mutta näitä ja näitä kursseja ei voi opiskella. Tulee päättömiä tilanteita, kun joudutaan sanomaan että tervetuloa, vaikka ei välttämättä ole tarjolla mitään sellaista, mitä vaihtari alun perin tahtoi opiskella.”
Jyväskylässä yliopiston kansainväliset palvelut eivät jättäneet Baileya tyhjän päälle.
”Tiina Savela kansainvälisistä palveluista oli todella avulias. Hän ehdotti minulle kaikenlaisia mahdollisia kursseja, joita voisin opiskella aikomieni sijaan. En voi sanoa, etteikö yliopisto olisi auttanut minua”, Bailey kertoo.
Alkuperäisten suunnitelmien mönkään meno ei Baileya harmita. Hän lukee suuren osan Suomessa suorittamistaan kursseista sivuaineisiin.

Jussi Karhunen