Ilokiveen syntyi uusi klubi kahden paikallisen teatterin puhtaasta innosta tehdä hyvää improteatteria. Vapise Putous! Täältä tulee Mikäklubi.

Ilokiven Mikäklubi syntyi kahden paikallisen teatterin halusta tehdä ammatimaista improteatteria. Ässiä hatusta ja JOO puhalsivat henkiin jo pitkään mielessä muhineen kipinän
JOO:ssa mukana oleva Kaisa Kokko on nyt aivan liekeisä puhuessaan uudesta klubista. Hän on sanojensa mukaan viimeisen kahdeksan vuoden aikana jäänyt täysin koukkuun improvisaatioon. Suomessakin taiteenlaji on nousussa – paljolti television ansiosta.
Olohuoneisiin tuleva improvisaatio ei tosin sytytä Kokkoa. Hänen mukaansa esimerkiksi kotimainen Vedetään hatusta ei iske. Ohjelmassa esiintyvän kuuluisat näyttelijät, joilla Kokon mukaan ei ole impronäyttelijän pätevyyttä. Kokolta jää katsomatta myös improvisaatiota kansalle tutuksi tehnyt Putous.
”Mietin, että olisi ihanaa tarjota ihmisille hyvää improteatteria. Mikäklubi on paikka, jonne voi tulla viettämään iltaa kerran kuukaudessa.”
Kokko toivoo, että jyväskyläläiset ottaisivat Mikäklubin omakseen. Siitä tulisi paikka, jonne voisi kerran kuussa tulla nauttimaan esityksestä ja vaikka parista oluesta.

Improteatterissa yleisö on tiiviisti mukana esityksessä.
”Lavalle voi tulla vaikka kaksi henkilöä. MC kysyy yleisöltä, mikä on heidän välinen suhteensa ja missä he ovat.”
Kohtaus syntyy. Jos yleisö haluaa vesipuhvelin, vesipuhveli tulee, kuten Mikäklubin nettisivuilla sanotaan.
Jokaisella klubilla on mukana viisi näyttelijää ja MC. Näistä aineksista voi syntyä mikä tahansa soppa, josta kellään ei ole etukäteen aavistusta.

Kokko sanoo, että improteatteri on muuttanut hänen maailmankatsomuksensa. Harrastus on myös vienyt aikaa yliopisto-opinnoilta. Kokko opiskelee musiikkia ja kasvatustieteitä.
”Improssa jotain tapahtuu ja siihen reagoi. Se on vaikuttanut muuhunkin tekemiseen. Kun tosi elämässä tapahtuu jotain, niin ainoa vaihtoehto ei ole miettiä, että voi ei! Tästä ei pääse mihinkään.”
Hän myös nauttii siitä vuorovaikutuksesta, mikä improssa syntyy yleisön ja näyttelijöiden välille.
”Vielä näiden vuosien jälkeen voi tulla kerta, jolloin kaikki menee hulluna pieleen. Yleisö on niin mukana, että antaa paljon anteeksi näyttelijälle.”

Elina Mäenpää

toimittaja@jylkkari.fi