Paikalliset punkkarit löivät päät yhteen ja järjestäytyivät Jyväskylä DIY -kollektiiviksi.
Mitä tästä seuraa? No anarkiaa, tietty. Ja punk-klubeja Ilokivessä.

Tytti Hongisto (vas.), Katja Kärki, Siiri Porma ja Juuso Lahtinen ovat osa Jyväskylä DIY -porukkaa. Kollektiivin perustamista ehdittiin miettiä jo muutama vuosi. Jos DIYn järjestämistä tapahtumista saadaan roposia, ne käytetään seuraaviin tapahtumiin. ”Me pidetään leffa-illat ilmaisena ja keikoilta ei vedetä välistä”, Lahtinen sanoo. Kuva: Elina Mäenpää
Tytti Hongisto (vas.), Katja Kärki, Siiri Porma ja Juuso Lahtinen ovat osa Jyväskylä DIY -porukkaa. Kollektiivin perustamista ehdittiin miettiä jo muutama vuosi. Jos DIYn järjestämistä tapahtumista saadaan roposia, ne käytetään seuraaviin tapahtumiin. ”Me pidetään leffa-illat ilmaisena ja keikoilta ei vedetä välistä”, Lahtinen sanoo. Kuva: Elina Mäenpää

Jyväskylän punkkarit pistivät pystyyn kymmenpäisen DIYJKL-kollektiivin, joka järjestää Jyväskylässä keikkoja sekä alakulttuuri- ja ruohonjuuritason toimintaa.
DIYn takana on muun muassa Aivolävistys-yhtyeen solisti, punk- ja anarkistipiireissä hyvinkin tuttu Juuso Lahtinen.
”Me ollaan mukana järkkäämässä dokumentti-iltoja ja esimerkiksi Ruokaa, ei aseita -tyyppisiä aktioita. Tulossa on Vallankumous-bileet Vakiopaineessa, ja keväämmällä lietsotaan anarkiaa ulkosalla. Lähtökohtana kaikelle on kai se, et miks odottaa, että joku tekis asiat sun puolesta, kun voit tehdä ne itsekin.”
Kollektiivi järjestää kuluvana kevääna useamman klubi-illan Ilokivessä. Ensimmäinen klubi, Tee se itse tai kuole, oli joulukuussa, toinen kuluvan kuun alussa. Kevät huipentuu parin päivän festareihin Ilokivessä toukokuussa.
”Ennen oli niin, että järkkäsin keikat itse ja pyysin muita auttamaan. Nyt meitä on useampi tyyppi säätämässä hommaa. Täs on lyöty viisaat päät yhteen”, Lahtinen sanoo.
Porukka kokoontuu säännöllisesti, eikä kukaan ”sooloile tahollaan”. Näin vältytään päällekkäisyyksiltä.
Kollektiivi listaa tapahtumat jkldiy.net-sivustolle.
”Nyt, kun esimerkiksi Ilokiven klubien päivämäärät ovat tiedossa, on sinne helpompi saada bändejä esiintymään”, Lahtinen sanoo.

Jyväskylän keikkapaikkatilanne ei saa hurraa-huutoja. Musta Kynnys on helpottanut tilannetta hitusen, mutta yhä on tahmeaa. Onhan sentään Lutakko, missä myös painetaan duunia pitkälti vapaaehtoisvoimin.

”Alaikäisille ei ole paikkoja, joissa keikkoja pystyisi järjestämään. Jyvälän nuoret järjestivät viime vuoden lopulla Viitaniemeen Siltaklubin, alaikäisille suunnatun päihteettömän illan, johon bändit tulivat meidän kautta”, Lahtinen kertoo.

Hän ei osaa sanoa, mitä kollektiivi pystyy parantamaan, pystyykö
mitään.

Lahtisen ja kollektiivissa myös mukana olevien Tytti Hongiston, Katja Kärjen, Siiri Porman mukaan punk-aate elää ja hengittää.
”Aatemaailma on olemassa. Sitä ja musaa ei mun mielestä voi erottaa. Ne kulkevat käsi kädessä”, Lahtinen toteaa.

Ulkopuolisen silmin punkkarit vaikuttivat kadonneen Jyväskylän kaduilta toviksi. Nyt alakulttuurin ainakin näennäisiä edustajia näkee.

”Muutama vuosi oli hiljaiseloa. Oli porukkaa, joka kävi keikoilla, mutta ei niitä, jotka ois ite tehneet jotain. Kai jengistä on tullut fiksumpaa, en mä tiedä. Ehkä ne, jotka ei tosissaan olleet mukana, ovat karsiutuneet.”

Lahtinen pohtii, että skenestä on tullut poliittisempi.

Jo toistakymmentä vuotta Jyväskylän punk- ja anarkistipiireissä toiminut Lahtinen oli mukana perustamassa myös ulkoparlamentaarista toimintaa tarjoavaa anarkistiryhmä Mustaa aaltoa muutama vuosi sitten.

”Musta Aalto on kuollut. Eläköön Diy-posse. Kummempia eroja näillä kahdella ei ole. Eri ihmisiä, eri ajatuksia.”

Miehen ajatusrikkaita kolumneja on voinut silloin tällöin ja pidemmän aikaa lukea Keskisuomalaisesta.

Aivolävistys perustettiin vuosituhannen vaihteen tietämillä. Bändi tunnetaan anarkistisen ajattelutavan puolestapuhujana.


Elina Mäenpää

toimittaja@jylkkari.fi