The Girl With the Dragon Tattoo perustuu Stieg Larssonin menestysromaaniin Miehet jotka vihaavat naisia. Toimittaja Mikael Blomkvist (Daniel Craig) saapuu pikkukylään tutkimaan vanhaa murhamysteeriä. Pian hän saa avuksensa rankkataustaisen Lisbeth Salanderin (Rooney Mara).
Päätähdet tekevät erinomaista työtä. Etenkin Lisbeth Salander vastaa kirjan kuvausta. Elokuvamaailman uskottavuus tosin kärsii, kun todellinen ympäristö on tuttu. Ruotsiin sijoittuva rikostarina on kuvattu oikeissa maisemissa, mutta puhuttu englanniksi. Samalla näyttelijöiltä kuullaan erilaisia tulkintoja ruotsalaisaksenteista. Suomalaiskatsoja havahtuu joka kerta, kun aksentti on pielessä. Kun aksenttivaihteluihin tottuu, osoittautuu The Girl With the Dragon Tattoo hyväksi elokuvaksi. Loistavasta tarinasta ei ole hutaistu tyhjänpäiväistä Hollywood-rymistelyä. Elokuvalla on pituutta yli kaksi ja puoli tuntia, mutta alkuperäisteoksen tapahtumia on jouduttu karsimaan. Sivujuon-teet on tiivistetty olennaiseen, ja käsikirjotus loistaa.
Kirjan lukeneet tai ruotsalaiset elokuvaversiot nähneet eivät amerikkalaistulkinnasta ylläty. Jos Millenium-trilogiaa ei kuitenkaan vielä tunne, voi perehtymisen aloittaa hyvin uutuuselokuvasta.

Arimo Kerkelä

”Tasokas tulkinta ruotsalaisromaanista”