Ei hakutuloksia.

Kävelykadun mielipideautomaatti

Kuva: Saara Koho
Kuva: Saara Koho

Jyväskylän virallinen työtön Mauno Voutilainen päivystää Kävelykadulla ja kirjoittaa havainnoistaan lehtien palstoilla. Siinä sivussa voi pitää silmällä sitäkin, sattuisiko hyvää naista kohdalle.

”Mauno Voutilainen, 52 vuotta ja Hankasalmelta. Hankasalmi on tylsä paikka, viikon jälkeen on jo päästävä pois. Meitä on ollut minä ja kuus siskoa. Muuramen systeri tuo välillä koiran minulle hoitoon. Kesällä koira oli minulla pari viikkoa. Alban rannassa nuohottiin pari tuntia, mutta kelloja ja koruja ei valitettavasti löytynyt. Leikkilapio löytyi.
Itte oon naista vailla. Pari kertaa oon avoliitossa ollu ja seurustellu. Pitää tarkemmalla silmällä katella, jos löytyis joku tolkun ihminen. Juoppoja ja tupakoijia ne tahtoo kaikki olla. Eihän sitä koskaan tiedä mistä se nainen löytyy, vaikka Kävelykadulla kannattaa mennä kattelemaan. Senssi-ilmoitukset ovat minulle hupia, ei ole paljon puhelin soinut. Jotkut naiset laittaa mulle numeronsa ja soitan, mutta ovat olleet liian vanhoja. Nettitreffeistä en ole innostunut.

Oon käyny peruskoulun Hankasalmella, tai oikeastaan se jäi aikoinaan kesken, mutta suoritin sen loppuun 1984 kansalaisopistolla. Olen meidän luokalta ainut, jolla on oma patsas. Se on sen Hankasalmen poltetun koulun muistopatsas. Opettajat laittoivat minut koulukotiin, vaikka mitään en ollut tehnyt, en varastanut, enkä polttanut. Opettajilta tuli kotiin ilmoituksia, että Mauno häiriköi, ja isä antoi selkään. Se nousi se katkeruus pintaan kun olin humalassa ja poltin koulun.
Kauppaopisto jäi yhteen syksyyn, kun tuli lähtö Sukevalle lusimaan. Varkaissa kävin nuorempana. Nyt on liian hyvä sosiaaliturva, kun ei muista enää käydä. Olen ollut vankilassa maksamattomien sakkojen takia kymmenisen kertaa ja varsinaisia kertalaisuuksia on ollut myös kymmenen. Viimeisen kerran olin sakkojen takia vankilassa vuonna 2008. Pakoilin poliisia vuoden, kunnes menin Kävelykadulle, ja tuttu poliisi kysyi, että eikös sulla ole jotain hakuja päällä.
Työnhakukursseja olen käynyt parikymmentä, mutta enää eivät ota, pitäkööt kurssinsa. Nyt käyn elämänkoulua.
Enpä ole juurikaan ollut töissä. 23 vuotta sitten olin muutaman kuukauden Saarioisten teurastamolla. Jouduin pois, kun kuulivat, että olin linnassa ollut. Ensimmäistäkään lihapalasta en ollut ehtinyt varastaa.
Olihan niitä haaveammatteja, että olisi saanut autolla ajella. Mutta ei ole edes korttia. Pyysin työkkäriltä rahaa autokouluun, mutta eivät antaneet. En ole käynyt enää työkkärissä, ei ole sinne mitään asiaa. Kunhan eivät laittele tarjouksia yhdeksän euron työpäivistä, olen tyytyväinen. Raha kiinnostais ja menisin töihin, mutta en millään yhdeksällä eurolla päivässä. Mutta kuka enää palkkaa ketään tämän ikäistä. Monet käyttävät hyväksi harjoittelijoita ja työkokeilijoita. Koko ajan ottavat uusia ilman edestä.

Minusta tuli Jyväskylän virallinen työtön ihan luonnostaan. Työttömiä on paljon Jyväskylässäkin, mutta suurin osa ei esiinny julkisuudessa. Minä oon sitten jonkun verran ollut. Tänäänkin taas Keskisuomalaisessa minun kommentti ja senssipalstalla pari ilmoitusta.
Paheksujia on, mutta he eivät tunne minua. Minäkin paheksun heitä. Näistä lähtökohdista on ihme, että olen näinkin hyvin pärjännyt. Joku kusipää oli Kävelykadulla ja huusi ’Jyväskylän suurin pummi!’ Se huvitti suunnattomasti. ”En ole kreikkalainen sentään”, huusin takaisin. Työttömiltä on tullut kiitostakin. Mutta kyllä ihmiset minut tunnistavat ja kiertävät kaukaa.

Mielipidekirjoituksia aloin kirjoittaa tosissani vuonna 1991. Olin silloin lusimassa. Se oli siellä harrastus. Aloin kirjottaa Itä-Savoon, Hesariin ja Iltalehteen. Niin aloin kylähullun mainetta hankkimaan, vaikka johan se oli Hankasalmelta saatu. Keskisuomalaiseen minulla on erityissuhde. Minulla on 10 600 kommenttia ja 2 000 keskustelunavausta Keskarin nettisivuilla kahdessa vuodessa. Kaupunkilehdessä on melkein joka numerossa ollut minulta kirjoitus. Kirjoittaminen on osa tätä tiedostamista. Pitää seurata asioita, mitä tavallinen ihminen pystyy. Yritän tuoda esille sitä näkemystä. Olen säästänyt kaikki julkaistut kirjoitukset ja senssi-ilmoitukset. Ne on minulla kellarissa.
En ole hyvin pärjännyt, mutta kumminkin. Seuraan asioita ja liikun. Eilen oli niin krapula, että kävin vain kävelyllä, mutta tänään menen nostamaan painoja. Joskus hiihdän keskellä yötä otsalamppu päässä, kun ei päivällä ehdi. Merkkaan kalenteriin kaikki tapahtumat, joissa on tarjoilua. Joskus niitä on aamusta iltaan, ei jää aikaa muuhun. Mutta kirjastolla menee joskus montakin tuntia aikaa koneella. Kun minulla oli netti kotona, olin kahdeksan tuntia yhtä soittoa Keskarin nettivuilla käymättä edes vessassa. Se meni jo yli. Iltalehden sivuilta katson, onko mitään kamalaa tapahtunut, koneita tippunut ja muuta. Luen lehdet joka päivä, luukusta tulee Hesari ja Keskisuomalainen. Onhan niissä tuista maksamista, mutta laskut tulevat eri kuukausina. Monia asioita ei lehdessäkään tiedetä, ja toimittajat ovat keskiluokkaisia. Ruokapankki nousee joskus aiheeksi kuriositeettina.

Jyväskylässä olen asunut vuodesta 1986, neljä ekaa vuotta hullun akan kanssa Kangaslammella. Nykyään olen tyytyväinen kun on joku asunto. Teltta olisi tässä ilmastossa hankala. Työllisyystilanne on Jyväskylässä haastava, mutta kyllä meillä pyritään asioita tekemään. Kaupunginjohtaja on hyvä. Työkkäriin olen tyytymätön, se palvelee yhtä hyvin kuin köysi hirtettävää. Oon tähän kaupunkiin tottunut. Kävin viime vuonna Oulun Rotuaarilla, eikä kukaan tuntenut. Ajattelin vaan, että pääsispä takas Kävelykadulle.”

Emmi Tuomisto

 1. Mauno Voutilainen

  Hyvä on juttu
  Juttu on hyvä ja mielenkiintoinen, kuvakin näköinen, vaikka itse mallina kehunkin. Kun ihmiselle tulee ikää, vaikka ei paljoa olekaan, niin ulkonäkökin (voi) alkaa jossakin vaiheessa rapistumaan, että sikäli kannattaa kuvia ihmisestä ottaa, kun hän on vielä nuori, kuten itse olen. (toistaiseksi)
  Onpahan tässä asiassa tääs tänäänkin hämmästelemistä, että näinkin ahkera 52-vuotias ukko, parhaassa iässä, liikkuva ja kommentoiva, ei kelpaa markkinavoimille oikeisiin töihin.
  Pääasia, että liikkuu ja seuraa asioita, mummovainaalleni sanoin aikoinaan Hankasalmen kanttorilan ikkunalla, kun Kirkonkylän tiellä kulkevia autoja seurattiin, että minkä merkkinen? Anna-mummo ei kaikkia tiennyt, sanoin että ”se pitää tietää”, näin oli ajatteluni silloin ja edelleen.
  Pitää tietää ja olla rehellinen totuuksille.
  Tänään aamupäivällä nostelin painoja työttömien vuorolla Graniitissa, tänä iltana tai huomisiltana käyn juoksemassa Tarhamäen ympäri.
  Ensi viikon lauantaina tekisi jo mieli aloittaa hiihtokautta, kun ensilumen ladun luvataan Laajavuoressa olevan valmiina, olisi vaan fillarilla kuljetettava sukset ja sauvat paikalle, ehkä yöllä käynkin, ettei ole kukaan kysymässä 5 € maksua, voisi olla meille aktiivityöttömille ilmainen.
  Että näinkin liikkuva ja kriittinen henkilö ei kelpaa markkinavoimille mihinkään oikeisiin töihin, kyllä tätä pitää taas tänäänkin hämmästellä.
  Meiltä kitueläjiltä meni Lähimmäisen kamarikin kiinni, enää ei ole ilmaista kahvetta päivittäin tarjolla, paitsi, kun taas turhat pressanvaalit lähenee.
  Mauno Voutilainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Mauno Voutilainen

  Aika vähän herättää tämä sinänsä ansiokas juttu kommentointia. Kävelykadun performanssissa havaittiin syy, opiskelijoita on markettien kassoilla, mäkkärissä, jos on hoikka, jopa valmistuttuaan, on aika pelottava ajatus, että valmistuu työttömäksi maisteriksi, siksi tämmöisen tavallisen työttömän esittely on kauhistus joillekin. Akateemiset työttömät taas monet pyrkivät salaamaan asian, itse en kainostele, haastelenpahan monen huonoulosantisemman puolesta samalla.
  Mauno Voutilainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. Mauno Voutilainen

  On todella tuskallista, kun ei voi laittaa kommentteja suoraan Keskisuomalaisen verkkosivuille, tämä ”huoltokatkoksen” takia, kun keskustelusivuja siirretään uuteen järjestelmään. Viikkoja luvataan katkoksen kestävän.
  On alettava taas vierailemaan Aholaidassa Keskisuomalaisen pihassa ja laittamaan postilaatikkoon yleisönosastokommentteja.
  Nyt jos niitä ei julkaista, ne häviävät unohduksen hämärään, kun niitä ei toistaiseksi saa verkkosivuille.
  Että voikin olla hankalaa elämä, moni innokas kommenttieni lukija (molemmat) kärsii tästä tilanteesta, iltarukouksessa kaikki pyydämme, että palattaisiin pian normaaliin päiväjärjestykseen.
  Ruokapankin pihalla aktiivista työnhakuani pilkattiin, oikein huudon kanssa, mukava, että tunnistetaan ja kyllä maailmaan ääntä mahtuu. Kovaäänisimmillä on usein vähiten asiaa, niin oli nytkin.
  Kuten Jeesus mainitsi, minkä teette yhdelle, sen teette kaikille, näitten yhden työttömän pilkkaajien kannattaa mennä vaikka työkkäriin, eli työ- ja elinkeinotoimistoon, sieltä löytyy päiväsaikaan useampia pilkattavia.
  Työelämässä moneen paikkaan haetaan kiusattavaa, tai kiusaajaa, näin ainakin ajan kanssa monella verstaalla roolit määrittyvät. Jos liiankin rehellinen ihminen ei asetu oikein kumpaankaan rooliin, saa (joutuu) katsella työelämää katsomon puolelta, katsomon puolelta näkee usein parhaiten.
  Mauno Voutilainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 4. Mauno Voutilainen

  Pieni tarkennus
  Koulukodin suhteen asia meni aikoinaan niin, että 3-4 luokka kun olivat menossa, niin silloinen opettajapariskunta esitti minua koulukotiin, ”häiriköinniksi” komemansa tuntiesiintymiseni takia. Siihen aikaan ei oppilas saanut kysymättä sanoa mitään, joskus sanoin, siitä seurasi tämä koulukotiin ehdottaminen.
  Vielä kun höysteeksi sain aina kotosalla keppiä, lattiharjalla tai pesukoneen putkenpätkällä mätkimistä, aina kun koulusta ilmoitettiin, että käyttäytymisessäni koettiin olleen valittamisen aihetta, niin näistä syistä sitten päätin polttaa kuusiluokkaisen koulurakennuksen, jossa tarkkailuluokkakin sijaitsi, jolla olin kuudennen luokan.
  Kahdeksannen luokan syksyllä, koulurakennus on nykyisin korvattu muistokivellä.
  Tämä opettajapariskunta oli siis kaiken a ja o, koulukotiin jouduin koulunpolton jälkeen, kevääksi 1974, sen jälkeen sitten taloissa käyntiä, säännöllisestikin, mutta nyt ensi kesäkuussa voi kehua, että 20 vuotta on mennyt, enkä sinä aikana ole ollut kuin vuoden yhteensä linnassa, nekin olivat enää sakoista.

  Että aika kunnolla olen viimeiset vuosikymmenet ollut.

  Hiihtokautta tässä kohta aloitellaan. Laajavuoressa alkaa hiihtokausi jo ensi lauantaina, jos saan aikaiseksi pyörässä mukana kuljettaa sukset ja sauvat, voin olla hiihtelemässä. Kovin suuri rikos ei ehkä ole, jos käynkin yöllä hiihtämässä, kun kaiketi maksujen kerääjiä ei ole paikalla?
  Toki, kun lunta on ihan Myllyjärvelläkin asti, niin sitten hiihtelen liityntälatua jätepisteeltä Ladun majalle ja sitä kautta latuja pitkin.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 5. Saara

  Ei Mauno kannata Aholaitaan asti pyöräillä: lähetä mielipidekirjoituksesi suoraan artikkelipäätoimittajille sähköpostitse. Ja eiköhän se verkkouudistuskin ole pian ohi.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 6. Seuranhaku

  No, Maunolla on aikamoinen vauhti päällä ja mikäs siinä. Sanot, että nainen pitäisi löytää, mutta nettitreffit ei tunnu innostavan?
  Sinuna kokeilisin vielä sitä tietä, koska sillä tavalla pääset helpommin pintaa syvemmälle jo ennen ensimmäistä tapaamista. Sinulla kun näyttää olevan sana hallussa, ja tuotat hyvin tekstiä.

  Vilkaisehan joskus kirjaston koneelta minkälaisia seuranhaku palstoja netistä nykyään löytyy. Se on ihan hyvä tapa löytää seuraa, usko pois.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 7. Seuranhaku

  Sen unohdin vielä sanoa, että niitä seuranhaku sivustoja on nykyään hyvin erilaisia ja eri tarkoituksiin soveltuvia.
  Jos sinulla on huonoja kokemuksia jostain paikasta, niin kannattaa katsella muitakin. Onnea matkaan!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 8. Mauno Voutilainen

  Tänään ei ollut Keskisuomalaisessa ilmoitustani naisen löytämiseksi, olin kyllä parit laittanut, eivät olleet vielä palstalla, edelliset taas olivat tänään poissa, kun olivat olleet jonkun määrätyn ajan.
  Netissä kysellään rahoja ja autoja, ei nyt vielä ole, mieluummin kahvilasta tms löydän naisen, työkkärissä en enää käy, paitsi 5 minuuttia vuodessa, ehkä ensi kerralla saan vapautuksen käynneistä, kuten muutkin, vain muutokset tarvitsee ilmoittaa.
  Jos löytää vaikka huonommankin naisen, ei tarvitse työkkärin tädeille ilmoittaa, eiväthän hekään ole kertaakaan minulle 1989 tammikuun jälkeen ilmoittaneet oikeasta työpaikasta.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 9. Mauno Voutilainen nro 373

  Mauno Voutilainen nro 373 on Jyväskylän Paras kuntavaaliehdokas!!!

  Miksi Mauno ei ole saanut 1400€/kk TÖITÄ esim. 6kk pätkässä???

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 10. Karu tulevaisuus

  Ei täällä koulutetutkaan ja työuraa omaavat saatöitä, joten tämän vouti maunulaisen on vaan parasta jo varautua ankeaa vanhuuteen pelkän takuueläkkeen varassa. Hänellä tuskin on mitään varallisuuttakaan. Pelottavat näkymät, jos hyvinvointiyhteiskunnan alasajo saa yhä raadollisempia muotoja.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 11. TW

  Tämä Vee-Mäynö elää aivan mielikuvitusmaailmassa. Ei edes alimman asteen ammattitutkintoa ja silti luulee voivansa valita mitä tekee. Miksi TE-toimisto hyysää tuollaista? Johonkin hanttihommaan (katujen siivous, lumenputsaajaksi) vaan tai työttömyyskorvaus pois. Hupaisaa, että tämä tyyppi ilmoittaa ammatikseen työnhakija. Työn ammattimainen välttelijäloinen olisi oikea termi.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 12. leenu

  Kyllä Maunosta olisi moneenkin hommaan, mutta miksi ei tämä pelitä hänen kohdallaan? Nyt on vaalit tulossa, niin Maunon kannattaisi nyt panostaa johonkin tehtävään. Mauno on monessa asiassa fiksu ja hoksaa asioita.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 13. Yksi

  Kyllä tuntuu olevan sana Maunolla hallussa.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.