Asumislisäkuukaudesta tulee tukikuukausi, opintopistevaatimukset kiristyvät ja opintolainaamiseen kannustetaan automaattisella takauksella.

Opiskelijat eivät enää elokuusta alkaen voi säästää tukikuukausiaan nostamalla pelkkää asumislisää. Aikaisemmin tukikuukaudet eivät ole pelkän asumislisän nostamisesta kuluneet, vaikka tulorajoihin asumislisän nostaminen onkin vaikuttanut tavallisen tukikuukauden tavoin.

Opintorahan eteen on myös tehtävä entistä lujemmin töitä. Tuen saamisen vähimmäisvaatimus nousee 5 opintopisteeseen kuukautta kohden, kun aiemmin se on ollut 4,8 opintopistettä. Aikaisemmin on riittänyt, että koko opintoajan keskiarvo ylittää 4,8 opintopistettä tukikuukautta kohden.
Lakimuutoksen myötä opintosuorituksia on kerättävä vähintään 2 opintopistettä jokaiselta kuukaudelta, jolta tukea nostetaan, vaikka suoritusmäärä koko opiskeluajalta olisikin riittävä.

Kepin lisäksi päättäjät tarjoavat myös porkkanaa. Opintorahan saamista ei jatkossa estä harjoittelupaikasta saatu palkka tai oppilaitoksen apuraha. Aiemmin pakolliseen harjoitteluun ei ole voinut saada opintorahaa, mikäli harjoittelusta on saanut palkkaa vähintään 660 euroa kuukaudessa.
Myös lainanottoon kannustetaan entistä enemmän. Ulkomailla opiskelevan lainantakaus nousee 440 eurosta kuukaudessa 600 euroon. Jatkossa kaikille myös myönnetään opintotuen mukana opintolainan valtiontakaus. Aiemmin sitä on pitänyt anoa erikseen opintotukea haettaessa.

Lisätietoja muutoksista saa Kelan internetsivuilta http://www.kela.fi/ > Opiskelijat sekä yliopiston opintotukilautakunnasta
Ylioppilaskunnan jäseniä neuvoo myös JYY:n  sosiaalisihteeri Karoliina Vainikainen, sosiaalisihteeri@jyy.fi, 050 307 0540.)

Jarno Liski
paatoimittaja@jyy.fi