Ei hakutuloksia.

Ei naisia huipulla

Yliopiston hallitus aikoo selvittää, miksi naiset ovat miehiä alemmissa palkkaluokissa.

Jyväskylän yliopistossa naiset työskentelevät pienipalkkaisemmissa asemissa kuin miehet. Naisista puolet sijoittuvat vaativuustasoille 1–4. Tällä tasolle sijoittuvat useimmiten esimerkiksi jatko-opiskelijat.
Miehistä neljännes työskentelee korkeimmilla vaativuustasoilla 7–11. Naisista näissä luokissa ovat ainoastaan 13 prosenttia. Ylimmissä luokissa on ansioituneita tutkijoita ja professoreja.
Ylimmillä vaativuustasoilla 10 ja 11, eli käytännössä johtavina professoreina naisia on niin vähän, ettei prosenttiosuutta ole voitu laskea. Yliopiston henkilöstön palkka määräytyy vaativuustason sekä henkilökohtaisen suoriutumisen perusteella. Henkilökohtaisen palkanosan vaikutus palkkaan on pienempi kuin vaativuustason.

Jarno Liski

paatoimittaja(at)jyy.fi

  1. Ihan vain kommenttia

    Muutama kommentti. Ensinnäkin rehtori on nainen, ja hänelle lienee aika armottoman hyvä palkka – tuoko tämä tieto tasoitusta?. Toiseksi, naispuolisia professoreita on noussut kuin sieniä sateella ainakin humanistisessa tiedekunnassa viime vuosina, joten tilanne tuskin on ihan toivoton. Pikemminkin kohta miehet ovat vähemmistössä vakituisissa tai pätkäviroissa. Kolmanneksi, henkilökohtaisen kokemuksen mukaan enemmistö jatko-opiskelijoista on naisia – niin muuten on opiskelijoistakin, joista jatko-opiskelijat rekrytoidaan. Neljänneksi, tulos voisi olla karumpikin koska merkittävä osa jatko-opiskelijoista työskentelevät apurahalla, toisin sanottuna eivät ole henkilökuntaa ja ole silloin osa palkkataulukkoja. Viidenneksi, olisihan tuo kiva jos saisi enemmän palkkaa tai että avautuisi enemmän työpaikkoja – sukupuolisidonnaiset tutkimukset missaavat siis tärkeimmän pointin, eli lisää liksaa niin naisille kuin miehillekin kiitos.

    Yleinen alaviite itsekritiikin merkeissä: minulla on aika subjektiivinen ja rajoittunut näkemys erään laitoksen jatko-opiskelijana.

    Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.