07 kansi_radiohead1Eteeriset luupit ja rumpukoneen kiihkeä naputus ovat merkittävässä osassa Radioheadin yhdeksännellä albumilla The King of Limbs. Laulaja Thom Yorken ääni on miksattu paikoin tavallista kauemmaksi. Niin sanotusta rokkibändisaundista ei ole jäljellä kuin hentoja viitteitä.
Levyn pidättyväisestä meiningistä huokuu välityön tuntu. Myös kestolliset ominaisuudet vahvistavat tätä vaikutelmaa: kahdeksan laulua, 37 minuuttia.
Toisaalta mailleen vetäytyneessä atmosfäärissä on oma viehätyksensä. Pakoton meininki jättää kuulijalle runsaasti tilaa ja istuu hyvin Yorken satujen maailmasta ammentaviin teksteihin: ”We should shink and then be quiet as mouse/ And while the cat is away/ Do what we want”.
Kiipeilevän kitarakuvion ja Yorken kuiskailevan falsetin varaan rakentuva Little By Little kanavoi esiin klassista Radiohead-melankoliaa.
Paras kappale, vedenalaisen pianokompin kuljettama Codex on eräänlainen esiosa kymmenen vuotta sitten julkaistun Amnesiac-albumin mahtavalle Pyramid Songille: ”Slide your hand/ Jump off the end/ The water is clear/ And innocent”.

Rauli Karjalainen

”Välityö, jossa on oma viehätyksensä”