07 kansi_martikainen1YUP:n keulahahmona tutuksi tulleen Jarkko Martikaisen soolouran neljännellä levyllä Usko on luovuttu mies ja kitara -asetelmasta. Pitkäksi niin partansa kuin tukkansakin viime vuosina kasvattaneen laulaja-lauluntekijän taustalla orkesteroi kuusihenkinen kokoonpano Äänioikeus. Myös niin tuottaja kuin levy-yhtiökin ovat vaihtuneet. Ja tämä kuuluu.
Muutos on tietysti harkittua ja varmasti taiteilijasta itsestään lähtöisin. Silti ainakin tällainen suoraviivainen maakuntien mies jää kaipaamaan aiempien levyjen sinänsä simppeleitä ja selkeitä, mutta silti syvällisen tarinan sisältäviä lauluja.
Toki täydennystä etsivä voi hakeutua Martikaisen kotisivuille lukemaan jokaisesta biisistä kertovat, niitä avaavat taustakertomukset. Itse en niitä käynyt lukemassa – vielä. Ehkä olisi pitänyt.
Martikaisen musiikki on kyllä usein kuin viini ja paranee kuuntelukertojen karttuessa. Mutta jos tässä vaiheessa pitäisi veikata, uskoisin Martikaisen soololevytuotannon tuoreimman tulokkaan eksyvän levylautaselle isoveljiään harvemmin.

Iiro-Pekka Airola


”Askel uuteen suuntaan”