Pitäisi olla niin tiedostava ja haukkua Facebookia. Kaikki aika menee. Mitään ei saa aikaan. Vieraantuu todellisista ystävistä. Ja joka päivä pitää jonkun seinälle olla kirjoittamassa synttärionnitteluja. Onhan nämä kuultu.

Parhaimmillaan Facebookin käyttö on kuitenkin kuin taidetta. Nokkelaan statuspäivitykseen tulee kekseliäs kommentti, joka saa alkuperäisen päivityksen näyttämään aivan toiselta. Kolmas henkilö puuttuu peliin ja nivoo ironisella kommentillaan statuskeskustelun nerokkaaksi kokonaisuudeksi. Kyllä hyvä statuspäivitys aina Sofi Oksasen kirjan voittaa!
Hyvät statuspäivitykset ovat kuin helmet – erittäin harvinaisia. Helpompaa onkin käyttää statustaan halpahintaiseen imagonrakennukseen. Sporttista kuvaa itsestään ei anneta käymällä lenkillä, vaan kertomalla Facebookissa lenkillä käymisestä. Toimii myös poliittisen imagon hallintaan. ”Katsokaa nyt. Kyllä minä olen kiinnostunut maailman parantamisesta, kun koko ajan postailen näitä linkkejäkin.”
Maksamalla ylihintaa ostoksistaan ihminen vaikuttaa menestyvältä ja porvarilliselta. On millä mällätä. Facebook antaa mahdollisuuden samalla ylihinnalla hämmästyttää paitsi pöytäseurueensa, myös sadat fb-kaverit. Eipähän jää kellekään epäselväksi, että kokoomusnuorten illallisella pirtelö maksaa 40 euroa.

Näin jätkien kesken tahdon jakaa tärkeän havainnon. Saadakseen naisten huomiota statukselleen on kirjoitettava lapsista, eläimistä ja kotitöistä. Kaikki kokkailut ja moppailut kannattaa laittaa Facebookiin, aina tulee tytöiltä peukkua. Superhitti-status olisi ehkä yhdistelmä näistä ”Jukka Torikka pesi lasten kanssa hevosen.” Täytynee testata.
Yhtä asiaa ei tällainen puoliammattimainen facebookaajakaan ole ymmärtänyt. City-lehden kyselyn mukaan yhdeksän prosenttia naisista ja 13 prosenttia miehistä on löytänyt Facebookista seksiseuraa. Miten hemmetissä se tehdään? Asian täytyy liittyä jotenkin niihin tökkäämisiin. Muutenhan koko toiminto on aivan hyödytön!

Naamakirjan viihdyttävyyttä voi lisätä myös kehittämällä sen oheen omia sovelluksiaan. Oma suosikkini on status-bingo, jossa ruudukossa olevia sanoja saa ruksata sitä mukaa kun ne esiintyvät kavereiden statuksissa. Hyviä sanoja ruudukkoon ovat ainakin ”parhautta”, ”hyvässä seurassa” ja ”krapula”.
Muuan ystäväni erosi kesällä Facebookista ja väittää elämäänsä nyt kokonaisvaltaisesti paremmaksi. Mutta mitä iloa on onnellisesta elämästä, jos sillä ei voi rehvastella kavereilleen Facebookissa?

Jukka Torikka

Kirjoittaja on valtio-opin opiskelija.