Lukion ensimmäisellä luokalla meille painotettiin kurssivalintojen tärkeyttä: ”Jos ette nyt valitse pitkää matikkaa, suljette monta ovea perässänne.”
Opinto-ohjauksen sijasta koin saavani osakseni pelottelua.
Opinto-ohjaus on lukiossa ensiarvoisen tärkeää. Toinen asia on, kuinka moni sitä näillä resursseilla todella saa. Päätökset opintoasioissa tehdään oman tiedon varassa, katsotaan netistä ja kysytään kavereilta. Harvalla lukioikäisellä on kutsumusala, eivätkä opinto-oppaiden sadat eri alat selkeytä asiaa.
Opinto-ohjauksen tulisi keskittyä oppilaan elämän miettimiseen kokonaisuutena, ei pelkästään kurssitarjottimena. Monesti unohtuu, että opiskelun jälkeen edessä on työura, jonka parissa pitäisi viihtyä lähes koko elämä. Kylläpä ärsyttää, jos valmistuu väärälle alalle.

Suurten ikäluokkien eläköitymisestä aiheutuu ongelmia, joita yritetään ratkaista pidentämällä työuria. Niinpä nuoria yritetään saada tiiviiseen opiskeluputkeen ja työelämään ilman välivuosia ja viivästyksiä. Nuorta pidetään taloudellisesti tuottavana yksikkönä, jonka on profiloiduttava osaajana mahdollisimman aikaisin. Opetusministerin mukaan lasten pitäisi erikoistua enemmän jo ala-asteella.  Kuulostaa taikatempulta – ainakin jos siihen ei luvata merkittävästi rahaa eikä lisätä tukipalveluja.

Koko elämää koskevat päätökset, kuten uravalinta, pitää tehdä harkiten. Pitää olla varaa muuttaa suunnitelmia ja mennä väärään.
Välivuodet ovat hyvä keino ostaa miettimisaikaa, ja pohdintaa on syytä jatkaa opiskelujen aikana. Valtiolle tulee kalliiksi, jos entistä useampi väärälle alalle hakeutunut haluaa uudelleenkouluttautua – tai varsinkin jos entistä useampi jäisi työkyvyttömyyseläkkeelle.

Eräs laulu sanoo, että ihmiset, jotka eivät vielä viisikymppisinäkään tiedä, mitä elämällään tehdä, ovat kaikkein mielenkiintoisimpia. Suunnitelmat ja halut muuttuvat iän karttuessa. Jos ne eivät muuttuisi, maailmassa olisi liikaa prinsessoja ja astronautteja, eikä ehkä yhtään poliitikkoa tai tutkijaa.
Abi, älä siis stressaa. Älä mieti, mitä valintasi merkitsevät muille. Et ole kenellekään velkaa. Sinulla on oikeus kokeilla siipiäsi ja mennä harhaan. Tee kuitenkin sellaisia valintoja, joista tulet onnelliseksi. Olet sen tulevaisuuden itsellesi velkaa.

Anna Ojamies

Kirjoittaja on JYYn hallituksen jäsen.