Hei, uusi opiskelija. Minä olen Jarno – sinun uuden ylioppilaslehtesi vanha kolumnisti.
Mukava tavata sinua. Olen kuudennen vuoden journalistiikan opiskelija, inhokkiruokani on maksalaatikko, eniten tykkään kirjoittaa näitä alkusyksyn kolumneja uusille opiskelijoille. Suosikkiani NKOTB:n jäsenistä ei vissiin enää kysytä.
Näistä Tervetuloa yliopistoon -kolumneista tykkään siksi, että ne tehdään valmiiseen kaavaan. Ajattelin jakaa sen kanssasi, niin voit sitten astua tilalleni, kun minut suurella rahalla houkutellaan laajalevikkisempiin julkaisuihin.

Tervetuloa yliopistoon -kolumniin kuuluu kolme ennalta määrättyä avainlausetta. Ne uusitaan aika ajoin, mutta viimeiset 29 vuotta ne ovat ylioppilaslehtien neuvottelukunnan hyväksymän pysyväisohjeen (diaarinro: 37/1981) mukaisesti olleet:
1) Opiskelijaelämä ei ole pelkästään luentosaleissa, 2) Vapaus tuo mukanaan  vastuun, 3) Muista huolehtia jaksamisesta.

Opiskelijaelämä ei ole pelkästään luentosaleissa. Tärkeää on myös pyöriä sisäsiittoisissa ainejärjestöjuhlissa ja verkostoitua laajemminkin, koska.
Lause päätyi pysyväisohjeeseen, koska se on 26-vuotiaalle ylioppilaslehtikolumnistille hyvä tapa vihjata, että vaikka kuudentena vuonna minulla ei olisikaan edes pääaineesta perusopintoja kasassa, niin olen varmasti tehnyt jotain muuta tärkeää ja tunnen nimeltä 1990-luvulla opiskelleita, jotka ovat jo oikeasti saavuttaneet jotain.
Vapaus tuo mukanaan vastuun. Lause saattaa vaikuttaa ontolta kliseeltä, mutta se on silti pitänyt pintansa yhtenä kolmesta pysyväisohjeen lauseesta.
Tätä lausetta sinäkin voit käyttää perustellessasi perse ruvella rasvamontussa raatavalle yläastekaverillesi, miksi hänen pitäisi maksaa sinun ruokasi, asumisesi ja 24 senttilitraasi itäeurooppalaista punaviiniä taidekahvilassa, kun sinun kortesi kekoon on suorittaa pari kirjatenttiä kuukauden välein.
Niin että muista huolehtia jaksamisesta!

Jarno Liski