Kuvitus: Johannes Kaarakainen
Kuvitus: Johannes Kaarakainen

Yksi vaihtaa puoluekantaansa, toinen vaatteensa ja elämäntapansa. Etenkin ensimmäisten opiskeluvuosien kämppäkaverilla voi olla suuri vaikutus esimerkiksi opintomenestykseen ja jopa elopainoon.

Heistä kerrotaan monenlaisia kauhujuttuja, mutta joskus kämppiksen kanssa käy tuuri. Vuosikymmenen alussa Maya Arulpragasam kirjoitti Lontoossa kämppiksensä Justine Frischmannin kanssa biisejä. Demoista syntyi Elasticassa ja Suedessakin soittaneen Frischmannin avulla Arulpragasamin ensimmäinen levy, Arular. Nykyisin Maya tunnetaan maailmalla paremmin nimellä M.I.A. Tämän vuoden maaliskuussa hänen toinen albuminsa Kala rikkoi Yhdysvalloissa kultalevyn eli 500 000 myydyn äänitteen rajan.
Kämppäkavereilla voi olla mullistava vaikutus toistensa elämään. Vaikka kyse on harvemmin samankaltaisesta menetystarinasta kuin Arulpragasamin tapauksessa, kämppis voi jättää lähtemättömän vaikutuksen niin elämäntapoihin kuin opintomenestykseenkin.
Eniten merkitystä on ensimmäisten opiskeluvuosien kämppäkavereilla. Omaa elämää opetellessa malli on helppo löytää läheltä.

Liikuntatieteitä Jyväskylän yliopistossa opiskellut Ville Vepsä, 26, muutti heti lukiosta päästyään Kortepohjaan itseään muutamaa vuotta vanhemman Kimmon kämppikseksi. Toisilleen aiemmin tuntemattomat miehet saattoi yhteen ylioppilaskunnan asuntopalsta. Elämäntavat olivat varsin erilaiset, mutta yhteinen sävel löytyi pian.
”Kimmo oli äärettömän hieno herrasmies, sellainen kokenut vanhempi valtiomies – tunsi ylioppilaskunnan ja kaikki”, Vepsä sanoo.
”Ensimmäiset pari vuotta urheilin vielä aktiivisesti, mutta sitten tuli nämä viini, laulu ja vieraat naiset”, hän nauraa.

Tutkimukset osoittavat, että erityisesti miesopiskelijoiden akateemiseen suoriutumiseen vaikuttaa se, kuinka paljon kämppikselle maistuu alkoholi. Naisilla samaa vaikutusta ei ole huomattu.
Tuloksen vahvistaa kauppatieteitä opiskeleva Olli Montonen, 24, joka asui kahden ja puolen vuoden ajan opiskelukaverinsa Villen kanssa muutamassakin eri kämpässä.
”Siinä tavallaan toinen ruokki toistaan. Oltiin molemmat aika kovia menemään, ja tuloksena oli railakasta menoa”, Montonen kertoo.
”Jos opiskeluideni alkutahti oli jo rauhallinen, noina aikoina se oli olematon. Molemmat meni siitä, mistä aita oli jo tallattu.”

Paitsi alkoholinkäyttö, opintomenestykseen vaikuttaa myös kämppiksen lukuinto. Esimerkiksi kahden älykön taloudessa kämppikset todennäköisesti ruoskivat toisiaan parempiin suorituksiin kuin opinnoissaan menestyneen ja keskinkertaisesti pärjäävän kesken. Toisaalta hyvin pärjäävän kämppiksen huomattiin Dartmouthin yliopiston tutkimuksessa kirvoittavan yliopiston heikoimmin suorituvaan neljännekseen kuuluvan parempiin tuloksiin.
Aivan niin yksiselitteinen asia ei tosin ole, että tulevan nobelistin kämppiksenä arvosanat automaattisesti lähtisivät huimaan nousuun: esimerkiksi vuonna 2004 yhdysvaltalaisessa Reedin yliopistossa julkaistun tutkimuksen mukaan ulospäinsuuntautunut ja sosiaalinen opiskelija vaikuttaa kaverinsa oppimistuloksiin paremmin kuin introvertti lukutoukka.
Muitakin tapoja kämppikseltä voi tarttua.Tyttöjen kannattaa kiinnittää huomiota asuinkumppaninsa painoon. Lihominen ensimmäisien opiskeluvuosien aikana on epätodennäköisempää, mikäli kämppis on vähän pullukka, paljastaa Marquetten yliopistossa tehty tutkimus. Syynä on todennäköisesti se, että laihdutusintoinen asuintoveri houkuttelee tarkkailemaan ruokavaliota ja harrastamaan liikuntaa.
Naispuolisen kaverinsa kanssa hiljattain yhteen muuttanut Montonen on huomannut elintapojensa muuttuneen, kun entinen bilekämppis lähti vaihtoon.
”Sitä elää parikymmentä kertaa terveellisemmin. Kun tulen kotiin, kukaan ei ole käynyt piruuttaan Alkossa”, hän selventää.
Montonen sanoo itse peilaavansa persoonallaan paljon toisia ja siksi omaksuvansa helposti muiden tapoja. Aiemmat kämppikset ovat muuttaneet esimerkiksi pukeutumistyyliä.

On toki hankala erottaa, milloin elämäntapoja on muuttanut aikuistuminen, milloin opiskelukaverit ja milloin kämppis. Jos ”koppikaveri” pysyttelee omassa huoneessaan tai soluasunnossa vaihdetaan korkeintaan kohteliaat moikat, kahdella ensin mainitulla on varmasti paljon enemmän vaikutusta. Mutta jos välit kämppiksen kanssa ovat kunnossa, hänen mukanaan päätyy usein toimimaan samoihin järjestöihin ja kerhoihin. Ja tapaahan niitä kavereita kämppiksen kautta muutoinkin.
”Lähes kaikki parhaat kaverini olen tavannut Kimmon kautta. Nykyistä tyttöystävääkään olisin tuskin tavannut, jollen olisi hengannut niin paljon Kimmon ainejärjestötuttujen kanssa”, Vepsä selvittää.
Uuden kaveriporukan – Vepsän tapauksessa ”pitkätukkaisten humanistihippien” –  myötä muuttuivat asenteet.
”Kerran olen äänestänyt Alexander Stubbia eurovaaleissa, mutta nyt en todellakaan äänestäisi kokoomusta”, Vepsä nauraa.
Montonen taas kokee itse herätelleensä kämppiksissään yhteiskunnallista kiinnostusta.
”Olen itse yrittäjä, joten ehkä olen tuonut mukanani sen puolen tietoa ja asennetta.”

Montosta kämppisasuminen on myös opettanut valitsemaan taistelunsa.
”Kannattaa aina miettiä, mistä asioista tekee numeron. Aina ei kannata myöntyä, vaan pelisäännöt on tehtävä selviksi. Ja jos kämppiksen kanssa ei tule toimeen, muuta pois. Opiskeluaika on liian lyhyt aika jäädä kärvistelemään.”
Vepsä puolestaan kokee oppineensa kämppikseltään rentoa elämänkatsomusta.
”Se, mitä vanhana bileiden lisäksi muistelen, liittyy varmasti tosi paljon mukaviin iltoihin ja rauhallisiin hetkiin – kun katsottiin yhdessä Eurosportilta snookeria tai pyöräilyn klassikkokisoja. Just niitä kiireettömiä hetkiä ja rentoa olemista.”

Marja Honkonen
paatoimittaja(at)jyy.fi

Lähteet: The New York Times; Sacerdote, Bruce: The Peer Effects with Random Assignment. The Quarterly Journal of Economics 2/2001; Kremer, Michael & Levy, Dan: Peer Effects and Alcohol Use among College Students. The Journal of Economic Perspectives 3/2008; Hoel, Jessica, Parker Jeffrey, & Rivenburg, Jon: Peer Effects. Do First-Year Class-mates, Roommates and Dormmates Affect Students’ Academic Success (Joulukuu 2004); Yakusheva, Olga, Kapinos, Kandice & Weiss, Marianne. Peer Effects and the Freshman 15: Evidence from a Natural Experiment (Tammikuu, 2010).