Nyky-yhteiskunnassa tuntuu olevan vallalla kulttuuri, jossa toimijan ihmisarvo mitataan kalenterimerkintöjen ja kiireen määrällä tai työpäivän pituudella. Ihmiset selittelevät kaikkea sillä, että heillä on kiire.

Jos haluaisi viettää viikonlopun mökillä ilman kännykkää ja sähköpostia, saa helposti laiskan vätyksen leiman. Vapaa-aika on out ja burn out trendikkäästi in.

Järjestötoiminta antaa osaltaan eväät loppuun palamiselle. Jo näin ylioppilaskunnan hallituspestin alkutaipaleen jälkeen voin sanoa, ettei vapaa-aikaa ole jäänyt paljoakaan. Paitsi että kokouksissa ja työryhmien palavereissa on istuttava tuntikausia päivässä, alati muuttuva yhteiskunnallinen pelikenttä velvoittaa toimijoita olemaan tavoitettavissa ja valmiina nopeisiin reagointeihin lähes vuorokauden ympäri.
Ei toki tarvitse olla järjestöaktiivi, saadakseen kalenterinsa täyttymään, sillä myös tunnollisen opiskelijan viikko täyttyy nopeasti luennoista, ryhmätöistä tenteistä ynnä muusta.
Viisipäiväisen työviikon tuntimittari heiluu siis itse kullakin punaisen rajamailla.

Ylioppilaskunnalle ja koko ylioppilasliikkeelle on tulossa mielenkiintoinen – ja kiireinen –  kevät. Luvassa on arkisten askareiden lomassa muun muassa yliopistohenkilökunnan lakon seurailua ja mielenilmaus maksuttoman koulutuksen puolesta.
Ollaan yhdessä aktiivisia ja näytetään päättäjille, ettei opiskelijoiden mielipiteitä voida noin vain jättää huomiotta.
Vähintä, mitä voimme tämän kaiken kiireen keskellä tehdä, on olla ylpeä sekä omista että muiden onnistumisista ja olla toisille tukena silloin, kun on vaikeaa.
Vaikka onkin ajan trendien mukaista olla kiireinen, minä ainakin kaipaan kiireen sekaan myös omaa aikaa, aikaa olla ystävien kanssa ja aikaa nukkumiseen. Muistetaan kaikki pysähtyä välillä pitämään huolta itsestämme ja lähimmäisistämme, nukkumaan hyvin ja hyväksymään, ettei asioita voi aina saattaa loppuun yhdessä hujauksessa.
On myös opittava löytämään omat rajansa, sanomaan ei ja olemaan terveen itsekäs. Ennen kaikkea tulee nauttia tästä hetkestä ja opiskeluvuosista, joiden sanotaan olevan elämämme parasta aikaa.

Henna Lahti

Kirjoittaja on JYYn hallituksen jäsen.