Pehmeä vallankumous 2.ai01 kansi_politiikkaaidioottiSlovenialainen filosofi Slavoj Zizek hahmottelee ohuessa pamfletissa Politiikkaa, idiootti! post-poliittiseksi kutsutun aikakautemme ideologisia ilmiöitä. Tarkastelun alla on esimerkiksi Bill Gatesin kaltaiset suuret lahjoittajat, joiden omaisuus on hankittu keinottelemalla tai riistämällä. Gates näyttäytyy Zizekille globaalin järjestelmän ristiriitaisuuden ruumiillistumana: yrittäessään lievittää globaaleja ongelmia hän vain pahentaa niitä entisestään.
Yksi tarkastelun kohde on myös Kiina, jonka harjoittamassa autoritäärisessä kapitalismissa demokratia saa väistyä dynaamisuuden tieltä. Kehitys kohti Kiinan mallia näyttää Zizekin mukaan uhkaavasti siintävän myös lännen tulevaisuudessa.
Artikkelikokoelmassa Pehmeä vallankumous Zizek tarkastelee muun muassa Alfred Hitchcockin elokuvia ja Irakin sotaa lacanilaisen psykoanalyysin kautta. Teos on pamflettiin nähden varsin tuhti teoriapaketti, jota keventää kuitenkin Zizekin lennokas, paljon anekdootteja ja vitsejä viljelevä tyyli.
Rinnakkain luettuna nämä kaksi teosta tarjoavat hyvän johdatuksen tämän kulttuuriteorian Elvikseksi tituleeratun kommunistin ajattelun syövereihin.

Rauli Karjalainen

”Kulttuuriteorian Elvis post-politiikan kimpussa.”