Englantia opiskeleva Maija Kalliokoski tuli myymään Ilokiven kirpputorille muun muassa vaatteita. ”Olen ollut monesti asiakkaana, mutta nyt tyhjensin kaapit itse niistä, mitä en käytä.” Kalliokoski etsii kirpputoreilta usein astioita. Ilokiven kirpputorin vahvuuksina Kalliokoski pitää sitä, että hintataso on pysyviä kirpputoreja halvempi ja tavaroiden laatu parempaa. (Kuva: Marja Honkonen)
Englantia opiskeleva Maija Kalliokoski tuli myymään Ilokiven kirpputorille muun muassa vaatteita. ”Olen ollut monesti asiakkaana, mutta nyt tyhjensin kaapit itse niistä, mitä en käytä.” Kalliokoski etsii kirpputoreilta usein astioita. Ilokiven kirpputorin vahvuuksina Kalliokoski pitää sitä, että hintataso on pysyviä kirpputoreja halvempi ja tavaroiden laatu parempaa. (Kuva: Marja Honkonen)

Äitien mukaan on helpompaa vähentää menoja kuin kasvattaa tuloja. Harmittavan usein säästäminen kuitenkin on vaivalloista ja noloa. Jylkkäri neuvoo, miten köyhäilet helposti ja tyylikkäästi.

Opiskelijana rahasta on aina tiukkaa, ja rajumpi ilta baareissa voi tuhota loppukuun suunnitelmat. Keskimäärin korkeakouluopiskelijat tienaavat 733 euroa kuukaudessa. EU:n määrittelemä köyhyysraja on 750 euroa ja Tilastokeskuksen määrittelemä pienituloisuuden raja noin 1 000 euroa.
Älä kuitenkaan syyllistä itseäsi, jos joskus innostut tuhlailemaan. Salli budjetillesi mahdollisuus antaa välillä myöten. Taloudenpito ei silti voi olla jatkuvaa joustoa.
Ruoka muodostaa ison osan opiskelijan jokapäiväisistä menoista. Se on onneksi niitä asioita, joihin opiskelija voi helposti vaikuttaa. Yleensä alentamalla juuri ruokakuluja ruoan laatu paranee. Mikropitsat ja hampurilaiset ovat kalliita ja epäterveellisiä.
Älä mene nälkäisenä ruokakauppaan! Siellä mieli ei tee bataattia, vaan lihottavaa lihapasteijaa. Tee ostoslista, jotta ostat sitä mitä tarvitset.
Vertaile pienellä painettuja kilohintoja. Useimmiten pienet pakkaukset ovat kalliimpia kuin isommat. Pakasta loput tai kutsu kaveri kylään.
Edellisen päivän ruuan lopuista saa tehtyä maukasta leipää sekoittamalla sekaan öljyä, jauhoja ja vettä. Kannattaa lisätä siemeniä tai vaikka maustaa. Erityisesti perunamuusi, kastikkeet ja riisi sopivat leiväntekoon. Ei maistu niin härölle kuin kuulostaa!
Osallistu ylioppilaskunnan valiokuntiin, edustajiston kokouksiin ja harrastuspiireihin. Monissa paikoissa tarjotaan ilmaista syötävää. Kannattaa santsata ja syödä rohkeasti, usein vitsailu omasta ruokahalusta riittää tekemään tilanteesta hauskan.

Nykymuoti antaa tällä hetkellä mahdollisuuden olla samaan aikaan muodikas, ekologinen ja taloudellinen: grunge on rentoa, eikä siihen tarvita kalliita materiaaleja.
Opettele muokkaamaan ja korjaamaan vaatteita. Pienilläkin taidoilla saatat pelastaa vaatteen. Sen lisäksi, että osaat korjata vaatteita, voit tehdä niistä persoonallisia ja juuri omaan tyyliisi sopivia.
Päivittäiseen käyttöön tulevien vaatteiden ostossa kannattaa panostaa laatuun. Laadukkaat vaatteet kestävät usein paremmin toistuvaa pesua.
Älä osta vaatteita, jotka tarvitsevat erikoispesua. Kemiallinen pesu on sekä kallista että ympäristöä rasittavaa.
Matkusta maalaismummon luokse ja mene siellä kirpparille. Löydät halvemmalla parempia ja hienompia vaatteita kuin kaupunkilaiskirppiksillä.

Päihtyminen on oleellinen osa opiskelijaelämää – joidenkin mielestä liiankin. Alkoholi on kuitenkin Suomessa korkeasti verotettua. Alkolla on väkevien myyntimonopoli, eikä Suomesta löydy eurooppalaisia night shoppeja.
Kerää kaveriporukka kokoon ja laittakaa kiljut porisemaan. Kilju ei ole hyvää, mutta se täyttää tehtävänsä. Tarvitset kiljun valmistukseen vain vettä, sokeria ja hiivaa.
Järjestä kotisitsit kaveriesi kanssa, jossa laulatte snapsilauluja, suoritatte rangaistuksia ja juotte tietysti snapseja.
Osallistu yhdistystoimintaan tai käy töissä. On tapana, että yhdistykset ja yritykset tarjoavat aktiiveille ja työntekijöille yleensä kesäjuhlat ja pikkujoulut. Näissä juhlissa baari on yleensä auki ja aloitteluviinaa tarpeeksi.
Asumisen energiakulut koostuvat useimmiten sähkö- ja lämmitysmaksuista. Kodin kuluttamasta energiasta puolet menee lämmitykseen ja viidennes lämpimään veteen. Suurin osa opiskelijoista asuu yhdessä toisten opiskelijoiden kanssa kerrostaloissa.
Kilpailuta sähkösi. Vertailuja voit tehdä esimerkiksi Energiamarkkinaviraston sivuilla.
Asu kämppiksien kanssa, silloin kuluja on jakamassa useampi. Useamman kämppiksen kanssa hermot eivät välttämättä mene yhtä nopeasti kuin yhden kanssa asuessa, sillä henkilökohtaista vapautta on enemmän.
Älä asu korvessa. Asuminen hyvien joukkoliikenneyhteyksien ja keskustan tuntumassa jättää enemmän rahaa muuhun käyttöön, kun matkoja voi kävellä ja pyöräillä. Autolla ajaminen on kallista, junttia ja epäkäytännöllistä.

Kyösti Hagert