15_kansi_puupaaNäyttelijä N kiertää usean vuoden ajan ympäri Suomea esittämässä monologinäytelmää Puupää, joka tuo puunrankojen muodossa näyttämölle Esa Pakarisen, Masa Niemen ja kumppaneiden traagisen tarinan. Samalla hän pitää päiväkirjaa ja kirjoittaa esseitä muun muassa urheilusta, filosofiasta, älyvapaista rockyhtyeistä ja Volter Kilven veljestä. Sitten N katoaa.
Juha Hurmeen toinen romaani Puupää kokoaa muistivihkojen ja kirjeiden kautta N:n muotokuvan. Katkemallinen teos on siihen upotetun Puupää-näytelmän tapaan yhden eetoksen teksti, jossa äänen saavat useat puhujat. Se on faktan ja fiktion yhteen nitova anekdoottikollaasi, johon draama synnytetään kehyskertomusten avulla. Ytimessä ovat yksittäiset havainnot ja sattumukset, joiden sommitelma alkaa resonoida ja synnyttää uusia merkityksiä.
Niin kuin Hurmeen ensimmäisen romaanin, teatteriryhmä Yövieraiden kommelluksia ja hikikarpaloita kuvaavan Volvo Amazonin, myös inspiroivan Puupään matkaan liittyy ilolla. Seura on kaikkea muuta kuin puisevaa.

Rauli Karjalainen

”Inspiroiva romaani katoavasta näyttelijästä.”