Yksi eläköityvistä yleislääkäreistä korvattaneen puolikkaalla. Katkolla ovat myös hammaslääkärin ja psykologin pestit.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön Jyväskylän yksikkö joutunee tulevana vuonna vähentämään henkilökuntaansa. Katkolla ovat hammaslääkärin, psykologin ja yleislääkärin työsuhteet, joiden haltijat ovat jääneet tai jäämässä eläkkeelle.
Säätiön johdon mukaan kaikkien avautuvien työsuhteiden täyttö arvioidaan tapauskohtaisesti. Myös toinen yleislääkärin tehtävä aiottiin vielä keväällä jättää täyttämättä säätiön tämän vuoden säästöpäätösten vuoksi. Jyväskylän toimipisteen ylilääkäri Pirjo Paajanen neuvotteli paikalle kuitenkin uuden lääkärin sisäisellä siirrolla Kuopiosta.
”Säätiön johdolle on esitetty toive, että kaikille muillekin eläkkeelle jäävien paikoille saataisiin uusi työntekijä. Realistista on, että esimerkiksi toisen yleislääkärin tilalle saadaan vain puolipäiväinen.”

Ylilääkäri Paajanen uskoo kuitenkin vakaasti siihen, että opiskelijoiden terveydestä saadaan pidettyä huolta myös ensi vuonna. Jyväskylä on päässyt säästöneuvotteluissa jopa muita hieman vähemmällä. Tämä johtuu osin siitä, että suhteessa opiskelijamäärään Jyväskylässä on jo pitkään saatu pärjätä keskiarvoa vähemmällä työvoimalla. Toisaalta uusien lääkäreiden työehtosopimuksessa on enemmän työtunteja kuin vanhojen – näin ollen yhden työsuhteen puolipäiväistäminen ei puolita aivan työtuntien määrää.
”Jo nyt olemme kuitenkin joutuneet karsimaan muun muassa erikoislääkärien palveluista”, Paajanen kertoo.
”Meillä oli pitkään gynekologi, joka kävi tekemässä konsultointeja Mikkelistä saakka. Hän oli kuitenkin jo 68-vuotias, ja ajomatka kävi turhan pitkäksi. Aluksi näytti siltä, ettei tilalle saada ketään, mutta nyt meillä käy Helsingistä gynekologi.”
Toisaalta esimerkiksi mielenterveyspalveluiden työmäärää on helpotettu yleislääkärien voimin. Hoidon tarpeen arviointiin pääsee kolmessa viikossa, ja hoitotakuun kuuden kuukauden raja on rikottu vain parin opiskelijan kohdalla. Vaikka aika tuntuu pitkältä, Paajasen mukaan tilanne on huomattavasti parempi kuin kunnallisella puolella.
Ensi vuoden kuluista säästetään tekemällä osa laite- ja työvaatehankinnoista jo tämän vuoden puolella.

YTHS:n Jyväskylän yksikön tilannetta Paajanen pitää sikäli hankalana, että edessä on myös muutto. Nykyinen vuokrasopimus umpeutuu elokuussa 2011, ja tarjouksia uusista paikoista kalastellaan nyt. Myös toistaiseksi jäissä olevasta Korkeakoskenlahden Technopolis-talon tiloista on luvattu tarjous.
”Nykyisiin tiloihin muutettiin lama-aikana, ja ne ovat auttamattoman pienet. Tänne ei voida jäädä. Olen tyytyväinen, ettei tila- ja talousasioita käsitellä samassa kokouksessa”, Paajanen huokaa.
Jyväskylän YTHS:n työsuhteista päättää viime kädessä säätiön toimitusjohtaja. Säästöjä  on jouduttu tekemään, sillä opiskelijamäärien vähentyminen on tehnyt miljoonien eurojen loven YTHS:n kassaan.

Marja Honkonen
paatoimittaja(at)jyy.fi