Kortepohjan ylioppilaskylään pääkaupunkiseudulta muuttavat 19-vuotiaat Emilia Kahola ja Aku Kajamaa tarttuivat ensimmäiseen saamaansa asuntotarjoukseen. ”Katselimme asuntoa myös vapailta markkinoilta. Se oli kuitenkin hankalaa, kun ei tunne alueita ja näyttöön olisi ollut niin pitkä matka”, taloustieteitä opiskelemaan tullut, ensimmäiseen yhteiseen kotiinsa muuttava pariskunta kertoo.
Kortepohjan ylioppilaskylään pääkaupunkiseudulta muuttavat 19-vuotiaat Emilia Kahola ja Aku Kajamaa tarttuivat ensimmäiseen saamaansa asuntotarjoukseen. ”Katselimme asuntoa myös vapailta markkinoilta. Se oli kuitenkin hankalaa, kun ei tunne alueita ja näyttöön olisi ollut niin pitkä matka”, taloustieteitä opiskelemaan tullut, ensimmäiseen yhteiseen kotiinsa muuttava pariskunta kertoo.

Uusien opiskelijoiden aiheuttama pullonkaula vuokra-asuntomarkkinoilla on jokavuotinen ongelma. Nyt tilanne on vielä aiempia vuosia hankalampi, sillä monta opiskelija-asuintaloa on remontissa. Asuntopulan ja taantuman myötä opiskelijat ovat varanneet soluasuntoja entistä nopeammin.
”Asuntotilanne näyttää jonkin verran edellisvuosia kireämmältä. Kaiken tyyppisille asunnoille on kysyntää, mutta tänä vuonna solut ovat kelvanneet aiempaa paremmin. Meiltä otetaan nyt mieluummin solu kuin etsitään yksiötä vapailta markkinoilta”, kertoo Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiön asiakaspalveluneuvoja Tiia Matilainen.

Asuntoa tarvitsevia on Jyväskylässä tilastojen mukaan vielä syyskuun alussa paljon. Esimerkiksi Koasilta soluasuntoja jonottaa yhteensä jopa 400 hakijaa. Todellisuudessa asunnottomia ei ole niin paljon.
”Lukuihin pitää suhtautua varauksella. Hakemuksia on paljon, mutta ne eivät poistu, koska ihmiset unohtavat ilmoittaa meille löytäessään asunnon muualta”, Matilainen toteaa.
Kaikki asunnot ovat olleet Koasilla jo pitkään varattuja. Joitakin vapaita asuntoja saattaa tipahdella vielä myöhäisten irtisanomisten myötä.
Kortepohjan ylioppilaskylässä solujen suosiota on vaikeampi arvioida, sillä alkusyksystä kaikki asunnot viedään aina käsistä.
”Marras–joulukuussa nähdään, miten tilanne tämän vuoden osalta muodostuu. Yleensä silloin soluja tyhjenee, kun opiskelijat löytävät vapailta markkinoilta asuntoja”, JYYn asukassihteeri Teija Leppänen kertoo.
JYYn kiinteistöpäällikkö Osmo Kääriäinen huomauttaa, että yksiön ylivoimainen suosio asumismuotona on muutenkin virheellinen tieto.
”Solujen alhainen suosio on median luoma virhekuva. Edelleen on paljon opiskelijoita, jotka asuvat koko opiskeluajan solussa. Moni viihtyy niissä hyvin ja on myös paljon uusia opiskelijoita, jotka haluavat nimenomaan soluun.”
Kortepohjan ylioppilaskylässä kaksi asuintaloa on vasta purettu ja kaksi on menossa purkuun.
Tilanne helpottuu vuosi vuodelta, kun uudet rakennukset valmistuvat. Viimeistään vuonna 2011 asuntoja pitäisi olla selvästi nykyistä enemmän tarjolla.

Juha Korhonen
toimittaja@jyy.fi

Lisää aiheesta: Hätämajoituksessa ennätysruuhka