ROOSA MASKOSTA jännittää. Hän on nukkunut huonosti ja juonut lounaaksi ainoastaan kaurajuoman.
Ilokiven alakerran tyhjän lavan keskellä on mikrofoni. Tammikuun iltana katsomo täyttyy ihmisistä, jotka ovat tulleet katsomaan stand up -esitystä.

Silloin Maskonen, 29, astelee lavalle. Hän kertoo juttuja, joiden tarkoitus on saada ihmiset hykertelemään naurusta.

”Tavoitteeni on, että vähentäisin jännittämistä. Ettei tämä olisi liian raskasta elimistölle.”

Maskonen on viimeisen vuoden aikana kasvanut koomikkona aloittelijasta ammattilaiseksi. Syyskuussa hän voitti vuoden 2023 Stand up -tulokas -palkinnon, joka vei hänet kymmenille keikoille ympäri Suomea.

Loppuvuodesta Maskosen jaksaminen alkoi olla koetuksella. Jostain oli karsittava. Joko päivätyöstä Ylen keskusteluohjelma Perjantaissa tai viikonlopuille ja iltoihin sijoittuvista keikoista.

Päätös oli helppo. Toimittajan työt jäävät toistaiseksi vähemmälle. Maskonen haluaa panostaa täysillä stand upiin.

Maskonen varttui Keuruulla. Ennen tulokaspalkintoa hän ehti kahmia itselleen muun muassa Keuruun ala-asteen kulttuurikilpailun stand up -kategorian voiton ja ainejärjestönsä hauskimman opiskelijan tittelin Tampereen yliopistossa.

Varhaisesta menestyksestä huolimatta Maskonen ei ennen läpimurtoaan uskaltanut unelmoida muiden naurattamisesta itselleen uraa.

STAND UP on brutaali laji, jossa palaute on suoraa.
”Ei auta, jos yleisössä ihmiset vähän hymyilevät. Jos he eivät naura, keikka ei ole onnistunut. Ei ole välimaastoa.”

Aluksi Maskonen esiintyi ainoastaan ystäviensä häissä ja syntymäpäiväjuhlissa. Hän nimittää tuolloin kertomiaan juttuja stand upin sijaan ”hauskoiksi puheiksi”, jotka olivat vielä kaukana ammattimaisesta vitsinkirjoittamisesta.

Maskonen esiintyi tammikuussa Ilokivessä.

Varsinainen lähtölaukaus koomikon uralle olivat open mic -tilaisuudet, jollaisiin Maskonen osallistui ensikertaa reilu vuosi sitten.

Nuori koomikko keräsi kokemusta ja tunnettuutta klubeilla, joissa kuka tahansa sai nousta mikin varteen kertomaan omia vitsejään. Maskosen kyvyt huomasi muun muassa ammattikoomikko Antti Haapala.

Haapala tarjosi Maskoselle tämän uran alussa paljon keikkoja, ja näytti esiintymisvideoita muille ammattilaisille.

Vaikka Maskonen tietää olevansa hyvä siinä mitä tekee, on nopeasti saavutettu menestys lisännyt paineita.

Hän on muihin ammattikoomikoihin verrattuna vielä nuori. Mutta se on Maskosen mielestä etu. Nuoren naisen näkökulmasta kirjoittavat ovat selkeä vähemmistö miesvaltaisilla stand up -lavoilla.

”Monet ovat kuvailleet settiäni freesiksi.”

Ikänsä lisäksi Maskonen erottuu asemalla, josta käsin hän kertoo vitsinsä. Kun moni koomikko turvautuu itsensä mollaamiseen, Maskosen lavapersoona asettaa itsensä harkitun röyhkeästi yleisön yläpuolelle.

Ulosanti on vakavaa ja vähäeleistä. Vitsien aiheet keskittyvät Maskoseen itseensä.

Yhdistelmä tuntuu purevan. Ilokiven stand up -illassa yleisö nauraa. Tissien, poikaystävien ja uusien treffikumppaneiden lomaan on ujutettu myös muutama Jyväskylä-vitsi.