Sopivasti kriittinen

Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo (Into Kustannus)

Jos joku suomalainen rockmuusikko ansaitsee elämänkerran, se on ehdottomasti Gösta Sundqvist. Vuonna 2003 ennen aikojaan menehtyneen Leevi and the Leavings –kapellimestarin musiikki on erottamaton osa kaikkien tuntemaa kansallista ääniraitaamme, mutta hahmona Gösta on jäänyt arvoitukselliseksi.

Timo Kalevi Forssin tuore teos avaa tuota hahmoa hienosti. Sundqvist oli luonteeltaan julkisuutta karttava kontrollifriikki, joka kuitenkin tarvitsi muita Leavings-muusikoita visioidensa toteuttamiseen. Musiikin lisäksi hän suhtautui intohimoisesti jalkapalloon, mutta reistaileva terveys lopetti urheilu-uran heti alkuunsa.

Forssin asiapitoinen teos on perusteellinen sekä sopivan kriittinen. Hän ei rakenna Sundqvistin ympärille erehtymättömän neron kulttia, vaan uskaltaa tarvittaessa myös kritisoida uran varrelle sattuneita huteja.