Keijo Hämäläinen on valittu Jyväskylän yliopiston uudeksi rehtoriksi. Yliopiston hallitus teki valinnan ylimääräisessä kokouksessaan maanantaina 3. huhtikuuta.

Hämäläinen on Helsingin yliopiston vararehtori ja fysiikan professori. Hän oli kärkihakijoista ainut Jyväskylän yliopiston ulkopuolinen hakija ja viiden kärjestä ainut, joka tuli hakuun mukaan suorahaun kautta.

Yliopiston hallitus oli uuden rehtorin valinnassa yksimielinen. Hallituksen puheenjohtajan Anne-Christine Ritschkoffin mukaan valinnan ratkaisivat Hämäläisen johtamiskokemus, persoona ja verkostot.

”Uusi rehtori on sitoutunut viemään Jyväskylän yliopistoa eteenpäin, hänellä on halu ja palo siihen.”

 

Hämäläinen tulee Jyväskylän yliopiston tämänhetkisen rehtorin Matti Mannisen tapaan fysiikan alalta. Tieteenala ei Ritschkoffin mukaan vaikuttanut valintaan.

”Rehtori ei ota kantaa yksittäiseen tieteenalaan. Hämäläinen on toiminut tieteenalasta riippumattomassa tehtävässä jo pitkään ja pystyy nousemaan taustansa yläpuolelle.”

Keijo Hämäläinen on syntynyt Viitasaarella ja kirjoittanut ylioppilaaksi Suolahden lukiosta 1982. Hän on väitellyt filosofian tohtoriksi fysiikasta 1990 Helsingin yliopistossa.

”On hienoa palata kotiseudulle johtamaan erinomaista yliopistoa ja tuoda omien kokemusten kautta näkemyksiä sen kehittämiseen. Toivon, että aiemmissa tehtävissäni luotujen verkostojen avulla pystyn myös vahvistamaan Jyväskylän asemaa kansallisessa korkeakoulukentässä”, Keijo Hämäläinen toteaa yliopiston tiedotteessa.

Juttua päivitetty 3.4. klo 15.50: Lisätty Anne-Christine Ritschkoffin kommentit ja päivitetty jutun rakennetta.